Пентагонът официално потвърди изтеглянето на силите на САЩ от пет военни бази от Афганистан, както и намаляване на броя на войските до нивото, предвидено от мирното споразумение между Вашингтон и радикалното движение на талибаните. Това се посочва в изявление, публикувано в понеделник от говорителя на министерството на отбраната на САЩ Джонатан Хофман.

"Съгласно договора, Съединените щати се съгласиха да намалят силите си в Афганистан до 8,6 хиляди и да се изтеглят от пет бази. Изпълнихме тези задължения. Броят на американските сили в Афганистан остава в района на 8,5 хиляди и пет бази, които преди това бяха на американските сили, са прехвърлени на афганистанските партньори ", каза Джонатан Хофман.

САЩ затвориха пет военни бази в Афганистан

САЩ затвориха пет военни бази в Афганистан

В момента САЩ поддържат 8600 войници в Афганистан

По-рано представител на администрацията на САЩ заяви пред афганистанска телевизия TOLONews, че САЩ имат затворени бази в провинции Хелманд, Урузган, Пактика и Лагман.

В съответствие със споразумението, подписано на 29 февруари в столицата на Катар, специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и представителят на талибаните Мула Абдула Гани Барадар, САЩ, техните съюзници и коалицията възнамеряват да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

4 месеца след подписването на документа контингентът на САЩ в Афганистан трябва да бъде намален до 8 600 военнослужещи, а броят на коалиционните войски и съюзниците пропорционално намален. Освен това САЩ, техните съюзници и коалицията трябва да изтеглят войски от пет военни бази. Съединените щати, съюзниците и коалицията ще изтеглят напълно всички останали сили от Афганистан в следващите близо 10 месеца.

Шестима загинаха при бомбен атентат в Източен Афганистан

Шестима загинаха при бомбен атентат в Източен Афганистан

Ескалация на напрежението

Военната операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. В разгара на кампанията през 2010-2013 г. броят на западните сили в тази страна надхвърли 150 хиляди души. Основните сили на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.

През есента на 2018 г. САЩ започнаха практически отделни преговори с талибаните. Правителството в Кабул не е участвало в тях и е било уведомено само за резултатите ex post от американската страна.