Иран предлагал пари на талибаните да атакуват американски и коалиционни сили в Афганистан, както Русия го е правила. Информацията съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на американското военно разузнаване, предаде АФП.

Талибаните отхвърлят обвиненията за награди от Русия

Талибаните отхвърлят обвиненията за награди от Русия

Русия предлагала пари за убийството на американски войници в Афганистан

Американската телевизия разкрива, че САЩ са установили плащания, свързани с шест атаки през миналата година, включително и нападение през декември 2019 г. по сграда до военновъздушната база "Баграм" край Кабул.

При атаката, според Си Ен Ен, загинаха двама афганистански цивилни и четирима американци пострадаха. Това нападение временно спря мирните преговори между талибаните и Вашингтон.

Най-висшият генерал на САЩ обеща отговор, ако Русия е награждавала талибаните

Най-висшият генерал на САЩ обеща отговор, ако Русия е награждавала талибаните

"Ще стигнем до дъното на този казус"

В съобщение Пентагонът обяви, че не потвърждава, но и не отрича информацията на телевизията. Говорител на военното министерство обяви, че не разкриват подробности от вътрешния обсъждания на разузнаването. Но говорителят подчерта, че департаментът многократно е призовавал публично и частно Иран да прекрати зловредното и дестабилизиращо поведение в Близкия изток и по света. Според представителя с действията си Техеран се опитва да подкопае афганистанския мирен процес и да засили насилието и нестабилността.

Повечето американци вярват за Русия и талибаните и искат наказания и санкции

Повечето американци вярват за Русия и талибаните и искат наказания и санкции

38% одобряват цялостното представяне на Тръмп като президент, 57% не го одобряват

През юни американски медии съобщиха, че разузнаването е установило, че Русия е предложила награда на талибаните за убийства на американски войници в Афганистан. Разкритията не се опровергават от топ представители, но според мнозина във Вашингтон се основават на непълна информация. Въпреки това се превърна в спорен политически въпрос, след като Белият дом подложи под съмнение информацията и президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никога не е бил информиран за това.