Най-висшият генерал на САЩ обяви, че военното разузнаване на страната работи за потвърждаване на информациите, че Русия предоставя парични награди на талибаните за убийството на американски войници и обеща отговор, ако бъдат потвърдени, съобщава "Гардиън".

Ген. Марк Мили, който е председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза пред комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), че Пентагонът е ангажиран да открие дали руското военно разузнаване е плащало за нападения срещу американски войници в Афганистан.

Повечето американци вярват за Русия и талибаните и искат наказания и санкции

Повечето американци вярват за Русия и талибаните и искат наказания и санкции

38% одобряват цялостното представяне на Тръмп като президент, 57% не го одобряват

"Ще стигнем до дъното на този казус. Ако действително има награди, аз съм възмутен генерал, точно както всеки от нас в униформа е", подчерта Мили и допълни: "Това е наистина нещо голямо. Все още нямаме такова ниво на прецизност, но все още търсим."

Той намекна, че САЩ може да не реагират на информациите толкова енергично, колкото е необходимо по невоенни начини.

"Проблемът е на стратегическо ниво", каза той, като добави: "Има ли дипломатически, информационни и икономически... санкции, има ли демарши, има ли телефонни обаждания, има ли натиск, такива неща. И мога да ви кажа, че част от това е свършено. Правим ли, колкото можем или трябва? Може би не, не само за руснаците, но и за други."

Шефовете на спецслужбите говориха в Конгреса за сговора между Русия и талибаните

Шефовете на спецслужбите говориха в Конгреса за сговора между Русия и талибаните

Изслушване при закрити врати...

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, който е дал показания заедно с Мили, е заявил, че първоначалните информации не са дошли от никоя от деветте от общо 17-те американски разузнавателни агенции под шапката на Пентагона, което предполага, че информацията, изтекла в медиите през последните седмици, е дошла от ЦРУ или друга гражданска агенция.

Еспър уточни, че информациите са били прегледани първо от Пентагона през януари, когато са били показани на Мили и на ръководителя на централното командване на САЩ ген. Кенет Маккензи, а министърът на отбраната е узнал за тях през февруари.

"Те получиха някои първоначални информации на основание, че започнаха да преследват. Нито мислех, че информациите са достоверни, след като те се ровиха в тях", отбеляза Еспър.

Никога не сме доставяли оръжие на талибаните, защитава се Русия

Никога не сме доставяли оръжие на талибаните, защитава се Русия

Нямало доказателства за "сговор" на Москва с талибаните

Мили подчерта, че разследването не е приключило. "Аз и министърът (на отбраната) и други го приемаме сериозно", отсече генералът, като допълни: "Ще стигнем до дъното на това. Когато разбера дали всъщност е вярно. И ако това е вярно, ние ще предприемем действия."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя, че не е бил информиран за паричните възнагреждения на Русия за талибаните. Беше съобщено, че подозренията са били обобщени в писмена форма като част от ежедневната информация от специалните служби, която се предоставя на президента, но съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън каза, че това е решение на агента на ЦРУ да не ги представя устно.

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Иран и Пакистан също финансирали тези дейности

Отбелязва се, че служителите на специалните служби са били сдържани при предаването на негативна информация на Тръмп за руските дейности заради гневната му реакция. Засега администрацията на Тръмп не е обявила никакви ответни действия.

В същото изслушване в комисията по въоръжените сили ген. Мили е направил категорични коментари относно въздействието на разполагането на 10 военни бази в САЩ, кръстени на военни водачи от Конфедерацията, които той определи като предатели.

Тръмп настоя, че дори няма да обмисля преименуването на базите, но Мили каза, че символиката на имената представлява предизвикателство към сплотеността на въоръжените сили на САЩ, чийто състав е 43% от малцинствата. Той добави, че американската армия е съставена от 20% афроамериканци, като в някои бази те се увеличават до 30% от състава.

Демократът Шиф иска санкции за Русия заради талибаните незабавно

Демократът Шиф иска санкции за Русия заради талибаните незабавно

Тръмп да спре да ухажва Путин и подходящо да "възпира руските злонамерени действия"