Повечето американци вярват, че Русия е платила на талибаните да убият американски войници в Афганистан миналата година на фона на преговорите за прекратяване на войната, а повече от половината искат нови икономически санкции срещу Москва, според анкета на Reuters/Ipsos, публикувана в сряда.

Националното проучване на общественото мнение, проведено в понеделник и вторник, показва, че американската общественост остава дълбоко подозрителна към Русия, четири години, след като се опита да насочи изборите за президент на САЩ в полза на Доналд Тръмп, а повечето американци са недоволни от това как президентът е уредил отношенията със страната.

Анкетата Reuters/Ipsos следва поредица от доклади, включително няколко от "Ройтерс", че Русия е плащала на свързани с талибаните бойци, вероятно като им предлага бонуси, за да атакуват и убиват американските войници в региона. Москва отрича.

Сенатът отхвърли предложение за изтегляне на американските войници от Афганистан

Сенатът отхвърли предложение за изтегляне на американските войници от Афганистан

60 срещу 33 гласуваха против поправката на Пол

"Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст" съобщиха, че има информация, че няколко американски войници са загинали в резултат на тези действия.

Тръмп заяви, служителите на разузнаването не са сигурни в достоверността на информацията. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че президентът е получил писмени брифинги за програмата по-рано тази година, а също така е включен в широко четен доклад на ЦРУ през май.

Като цяло 60% от американците заявиха, че са установили, че съобщенията за руските действия срещу американските войници са "много" или "донякъде" правдоподобни, докато 21% са заявили, че не са достоверни, а останалите са несигурни.

39% смятат, че Тръмп "е знаел" за действията на Русия срещу американските военни, преди да се появят съобщения в медиите миналия месец, докато 26% считат, че президентът "не знае".

81% от американците разглеждат руския президент Владимир Путин като заплаха за САЩ, включително 24%, които го смятат за "непосредствена заплаха". Само 35% заявиха, че одобряват действията на Тръмп към Русия, в сравнение с 52%, които не одобряват.

54% заявяват, че САЩ трябва да накаже Русия с икономически санкции, докато 9% подкрепят ударите по нейните военни, други 9% искат да продължат напред и да се опитат да подобрят отношенията с Русия, а 29% са казали, че не са сигурни.

Тръмп не планира нищо във връзка с докладите за Русия и талибаните

Тръмп не планира нищо във връзка с докладите за Русия и талибаните

Белият дом обмисля да разкрие секретна информация, за да "подкрепи скептицизма" на американския президент

Твърденията за Русия изглежда се превръщат в още едно препятствие за кампанията за преизбиране на Тръмп, която вече е възпрепятствана от неравномерния отговор на Тръмп на коронавирусната пандемия, която уби повече от 133 000 американци и завлече икономиката към рецесия.

Джо Байдън, който ще се изправи срещу Тръмп на изборите на 3 ноември, води републиканския президент с 6 процентни пункта сред регистрираните избиратели.

Преднината на Байдън, която през юни бе 13 пункта, намалява през последните няколко седмици, тъй като броят на неопределените избиратели и броят на подкрепящите трети кандидати леко се увеличиха.

Байдън критикува поведението на Тръмп като "отказ от задължения", докато демократите в Конгреса призовават президента да обмисли налагането на нови икономически санкции срещу Русия, ако докладът бъде потвърден.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О"Брайън заяви, че Тръмп ще предприеме "решителни действия", ако докладите се окажат верни, въпреки че администрацията все още не е обявила конкретни действия.

В последната анкета само 38% от американците заявиха, че одобряват цялостното представяне на Тръмп като президент, докато 57% не го одобряват.

Анкетата на Reuters/Ipsos показва, че Тръмп губи подкрепа сред групи, включително независими, по-възрастни избиратели и бели мъже.

Никога не сме доставяли оръжие на талибаните, защитава се Русия

Никога не сме доставяли оръжие на талибаните, защитава се Русия

Нямало доказателства за "сговор" на Москва с талибаните