Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва никога не е доставяла оръжие на талибаните, съобщават руските медии. 

Изявлението ѝ беше направено малко след като друг представител на руското външно министерство подчерта, че нямало доказателства, свързани с твърденията за "сговор" на Москва с талибаните и че имало само безпочвени обвинения срещу Русия по този въпрос.

Тръмп не планира нищо във връзка с докладите за Русия и талибаните

Тръмп не планира нищо във връзка с докладите за Русия и талибаните

Белият дом обмисля да разкрие секретна информация, за да "подкрепи скептицизма" на американския президент

"Русия достави оръжие само и единствено на законното правителство на Афганистан, нещо, което е много добре известно", увери Захарова, коментирайки неотдавнашното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който обвини Русия, че "продава леко оръжие в Афганистан в продължение на десет години", което според него" излага живота на американците в опасност".

"Ние възразихме срещу това. Всеки път, когато се срещах с руския си колега (Сергей Лавров), казвах за това: "Спрете", каза Помпео вчера.

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Иран и Пакистан също финансирали тези дейности

Захарова от своя страна подчерта, че Помпео никога не бил обсъждал предполагаемите оръжейни доставки на Русия за талибаните по време на разговорите си с Лавров.

Във вторник говорителят на Пентагона Джонатан Хофман каза, че "Министерството на отбраната на САЩ няма потвърждаващи доказателства за валидиране на неотдавнашните твърдения (за сговор) в публични информации".

Миналия петък американското издание "Ню Йорк таймс", позовавайки се на неназовани правителствени източници, според които на президента на САЩ Доналд Тръмп е бил представен доклад на специалните служби, в който се твърди, че Москва може да е предлагала награди на талибаните за избиването на американски войници в Афганистан.

Тръмп отрече да е бил информиран по въпроса, като добави, че вицепрезидентът Майк Пенс и началникът на щаба Марк Медоус също не са получавали информация за обвиненията. Тръмп разкритикува остро "Ню Йорк таймс" за разпространяването на "фалшиви новини".

Демократът Шиф иска санкции за Русия заради талибаните незабавно

Демократът Шиф иска санкции за Русия заради талибаните незабавно

Тръмп да спре да ухажва Путин и подходящо да "възпира руските злонамерени действия"