При въздушна атака в Сомалия е убит предполагаем член на Ал Кайда, който е планирал атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година.

Това потвърди шефът на офиса на сомалийския президент, който е получил доклад от американска страна. В доклада са описани целите и списък на попаденията, съобщи АП.

Според представителя в списъка фигурира и името на Фазул Абдулла Мохамед.

Убитият от години е в списъка с най-издирваните терористи от ФБР.
Според федералното бюро Фазул е роден на Коморските острови, като не е ясна точната дата на раждането му, посочени са три - между 1972/74 година.

В информационните масиви тероститът е известен с няколко десетки имена, производни от Абдала Фазул, Фазул Мохамед, Харон, Харун и т.н.

По-рано Ройтерс предаде, че американските сили са предприели днес нова въздушна атака в южната част на Сомалия.

Междувременно сомалийски представител съобщи, че американските сили са ударили по въздух цели в четири места при нови атаки днес.

Атаките са били в района до Рас Камбони, крайморско селище близо до границата с Кения, където се укриват много от бившите управляващи ислямисти.

Въздушни удари са извършени при селищата Хайо, Гарер, Банкажиро и  Бадмадове, като според източника Банкажиро е било последното убежище на ислямистите. То и Бадмадове са били ударени най-силно.

Атаката в понеделник породи критики към САЩ заради предполагаемите жертви. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изказа съжаление за загиналите при атаката цивилни граждани.

Наред с това Бан Ки Мун предупреди, че военната намеса на САЩ в Сомалия може да влоши ситуацията, като е възможно да доведе дори до увеличаване на напрежението.