Съединените щати призоваха Иран в сряда да разреди целия уран, който е обогатил, до 60% чистота, предава "Ройтерс".

Международната агенция за атомна енергия заяви в поверителен доклад до държавите-членки миналата седмица, че 60%-ови запаси на Иран са намалели леко през последното тримесечие, тъй като той е разредил или "смесил" повече от своя най-високо обогатен материал отколкото е произвел.

Иран все още разполага с достатъчно уран, който според теоретичната дефиниция на МААЕ, ако бъде допълнително обогатен, може да захрани две ядрени оръжия, както и по-малки бомби, показва доклад, видян от Ройтерс.

Не е ясно защо Иран е намалил смесването на материала. Техеран отрича да разработва ядрени оръжия и твърди, че има право да обогатява до високи нива за граждански цели. Западните сили казват, че няма надеждно гражданско оправдание за обогатяване до толкова високи нива.

"Продължаваме да имаме сериозни опасения, свързани със запасите от високообогатен уран, които Иран продължава да поддържа", се казва в изявлението на САЩ.

"Никоя друга държава днес не произвежда уран, обогатен до 60% за целите, за които Иран твърди, и действията на Иран противоречат на поведението на всички останали държави без ядрени оръжия, които са страни по ДНЯО (Договора за неразпространение на оръжия)", се добавя в него.

Съединените щати също осъдиха различни ходове на Иран, много от които МААЕ също критикува, като например недопускането на някои от най-опитните и експертни инспектори на МААЕ миналата година.

"Хамас" ще преговаря до постигане на примирие в Газа

"Хамас" ще преговаря до постигане на примирие в Газа

Палестинската групировка проявява необходимата гъвкавост