САЩ искат Китай да изтегли ракетите си от островите Спратли в Южнокитайско море. Това обявиха американски официални лица по време на разговори в Държавния департамент.

Вашингтон възразява срещу едностранните военни стъпки на Пекин в Южнокитайско море, а темпът на американска свобода на плаване в спорните води се е увеличил, коментира от своя страна съветникът по националната сигурност Джон Болтън пред журналисти в Сингапур в кулоарите на АСЕАН.

Китай не вижда, кой може да им пречи да си сътрудничат с островите в Тихия океан

Китай не вижда, кой може да им пречи да си сътрудничат с островите в Тихия океан

Страните трябва да оставят остарелите концепции и мислене от Студената война

Изявлението идва след двустранните разговори между САЩ и Китай, в които китайските власти са поискали от Вашингтон да прекрати изпращането на плавателни съдове и военни самолети близо до китайските острови и рифове и да "спре действията, които подкопават суверенитета и интересите по отношение на сигурността на Китай".

Според съвместното изявление след разговорите двете страни са се съгласили да останат ангажирани с "неконфронтация" и да подкрепят мирното разрешаване на всички спорове в спорния регион.

Китай многократно е срещал американски военни кораби в Южнокитайско море, като един от инцидентите се случи през октомври; китайски разрушител се приближи в рамките на около 40 метра от американския боен кораб USS Decatur, принуждавайки го да маневрира, за да избегне сблъсък.

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

Американският самолетоносач USS Ronald Reagan акостира на Манила бей

Споровете ескалираха през май, когато американският военен министър Джеймс Матис отбеляза, че въпреки обещанието на китайския президент Си Цзинпин да не милитаризира островите Спратли, Пекин е прехвърлил оръжия там. На свой ред Пекин подчерта, че има суверенното право да изпраща войски на всяка от териториите си.

Китай има териториални претенции към голяма част от островите, рифовете и плитчините в Южнокитайско море, към които претенции имат също така Филипините, Виетнам, Малайзия и Тайван.