Никоя страна не може да блокира сътрудничеството на Китай с островни народи в Тихия океан и районът не е сфера на влияние на дадена страна, коментира висш китайски дипломат, цитиран от "Ройтерс".

Австралия е една от страните, които също се опитва да оказват влияние в слабо населените тихоокеански островни страни, които контролират огромни количества богати на ресурси води. Австралия предлага на страните от Тихия океан до 3 милиарда долара безвъзмездна помощ и евтини заеми за изграждане на инфраструктура, коментира миналата седмица премиерът Скот Морисън.

Си Дзинпин има насрочени срещи с лидери от осем страни от Тихоокеанския басейн тази седмица и смята да предложи "важни мерки" за по-голямо сътрудничество, коментира зам.-министърът на външните работи Жен Зегуан.

САЩ притиска Китай да спре милитаризацията на Южнокитайско море

САЩ притиска Китай да спре милитаризацията на Южнокитайско море

Китай е поел ангажимент за "неконфронтация", но ще гради отбранителни съоръжения

"Другите страни не трябва да възпрепятстват приятелското сътрудничество и обмен между Китай и островните държави. Разбира се, те нямат и как да възпрепятстват това сътрудничество и тези обмени", допълва Зегуан без да цитира конкретна държава.

В Пекин миналата седмица китайското правителство коментира пред австралийски колеги, че двете страни трябва да си сътрудничат, а не да се изправят като стратегически съперници.

"Регионът на островната държава не е сфера на влияние на никоя страна. Всеки трябва съвместно да помогне на островните народи. Надяваме се, че съответните страни могат обективно и позитивно да гледат на отношенията на Китай с островните народи от Тихия океан и сериозно да изоставят остарелите концепции и мислене от Студената война и нулеви игри и да направят повече в ползата за развитието на островните държави и подобряването на икономиката, регионалния мир и стабилност", допълва Зегуан.

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Двете държави трябва да балансират перспективите си

Си Дзинпин ще се срещне с лидерите на Папуа Нова Гвинея, Фиджи, Вануату, Самоа, Микронезия, островите Кук, Тонга и Ниуе.

Зегуан не коментира конкретна дата за среща на върха, като допълва, че в четвъртък и петък ще се случват срещи в Порт Морсби, преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕС) в Папуа-Нова Гвинея през почивните дни.

Шест тихоокеански страни имат дипломатически отношения с Тайван, който Пекин смята за китайска провинция без право на официални чуждестранни контакти. Техните лидери няма да присъстват на срещата с китайския президент.

Германската индустрия притеснена, че Китай преоформя глобалния ред

Германската индустрия притеснена, че Китай преоформя глобалния ред

Искат дипломатическа офанзива от ЕС към Източна Европа, Азия и Африка