Висши представители на САЩ призоваха китайските си колеги да спрат милитаризацията на оспорваното южнокитайско море, които от своя страна порицават изпращането на американски военни кораби в близост до островите, претендирани от Пекин, съобщава "Ройтерс".

По време на разговори на високо равнище във Вашингтон двете страни обсъдиха главните си различия, включително и сериозният си търговски спор, свободата на корабоплаването в азиатско-тихоокеанските води, самоуправляващият се Тайван и китайското отношение срещу него мюсюлманското малцинство в Синдзян.

Двамата гостуващи висши китайски представители също се възползваха от възможността да предупредят публично, че търговска война между двете най-големи световни икономики в крайна сметка ще навреди на двете страни и призовават за запазване на каналите за комуникация, които да разрешат въпроси, който са неуредени на световните финансови пазари.

САЩ и Китай говорят за "война", но са твърде икономически взаимосвързани

САЩ и Китай говорят за "война", но са твърде икономически взаимосвързани

Не е невъзможно, но може да се случи от неразбиране или лоша комуникация

Въпреки възраженията и на двете страни, разговорите бяха насочени към контролиране на щетите от последните месеци и проправят пътя за среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в Г20 в Аржентина на края на ноември.

"Съединените щати не преследват политика на Студената война или ограничаване по отношение на Китай", заяви на съвместна пресконференция държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Дори и САЩ и Китай да се справят с трудните предизвикателства, "сътрудничеството остава от съществено значение по много въпроси", каза той, цитирайки усилията да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма.

На срещата участват Помпео, секретарят по отбраната Джим Матис, Ян ​​Джиеши, член на китайското политбюро и китайският министъра на отбраната Уей Фенг.

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

Уан И проведе среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

Помпео коментира продължаващото изграждане на военни инсталации на изкуствени острови и рифове в Южнокитайско море, където Китай настоява, че има суверенитет, въпреки конкурентните претенции на някои по-малки съседи.

"Продължаваме да се безпокоим за китайската дейност и милитаризация в Южнокитайско море. Ние настояваме Китай да се откаже действията си в този регион", обяснява Помпео.

Ян коментира, че Китай е поел ангажимент за "неконфронтация", но Пекин има право да изгради "необходимите отбранителни съоръжения" по отношение на това, което счита за собствена територия и призова Вашингтон да прекрати изпращането на бойни кораби и военни самолети в близост до островите.

Матис изясни, че това искане на Вашингтон е съгласно международното право и за да запази достъпа и на други до Южнокитайско море.

В изявление днес, китайското външно министерство описва преговорите като "откровени, конструктивни и много плодотворни".

Тайван планира военни учения до веригата Спратли в Южнокитайско море

Тайван планира военни учения до веригата Спратли в Южнокитайско море

Отрича маневрите да са свързани с присъствието на американски кораби в региона

 

Във връзка със споменаването на Тайван от Помпео, Уей коментира, че Пекин ще защити претенцията си за острова "на всяка цена".

Но Уей и Матис се договориха за необходимостта от понижаване на военното напрежение между САЩ и Китай, за да се избегнат неволни сблъсъци, като китайският генерал коментира, че конфронтацията "ще предизвика катастрофа за всички".

Вашингтон протестира пред Пекин за неотдавнашното поведение на военни кораби и безопасността на американския флот.

Докато Помпео говори малко за търговските взаимооотношения, Ян обясни, че се надява двете страни да намерят взаимно приемливо решение по въпроса "не след дълго".

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Двете държави трябва да балансират перспективите си

 

Помпео повтори критиките на САЩ за "репресиите срещу религиозни групи" в Китай, като цитира третирането на будистите в Тибет и мюсюлманите от малцинството уйгури в региона Синцзян.

Ян защити политиката на Китай в Синцзян като мерки срещу "етническите сепаратистки действия и насилствени терористични престъпления", но заяви, че това е вътрешен въпрос за Китай и чужди правителства не трябва да се намесват.

Бивш икономически съветник на Тръмп вижда митата като данък върху американците

Бивш икономически съветник на Тръмп вижда митата като данък върху американците

Търговската война удря по американския потребител, който трябва да спестява