Гари Кон, бивш главен икономически съветник на Доналд Тръмп, предупреди, че търговската война между Пекин и Вашингтон ще наложи нежелани данъци върху американците, съобщава БиБиСи.

Той се е съгласил с решението на президента на САЩ да намали корпоративния данък в САЩ, но коментира, че американските тарифи за китайски стоки са сходни с данък върху потреблението.

 

САЩ с нова "балтия" срещу Китай в търговската война

САЩ с нова "балтия" срещу Китай в търговската война

Оттеглят се от международен пощенски договор

Кон предупреждава, че търговската битка между двата гиганта просто ще навреди на джоба на много американски потребители, което от своя страна ще навреди на американската икономика.

"Ние не сме производствена икономика. Ако гражданите на САЩ могат да купуват продукти по-евтино, те ще имат повече пари, които да похарчат за стоки, а след като похарчат за стоките, те могат да вземат допълнителните пари, които им остава и да ги спестят, а ние се нуждаем от по-висок процент на спестявания в САЩ", обяснява Кон.

Гари Кон допълва, че Тръмп има ясна представа за това, което иска да постигне във всички следващи търговски преговори с Китай.

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на търговската война

"Президентът има своя стил, той има тактиката. Хората го разпитват по целия път ... но той напредва в търговията, напредва в защитата на американските компании, напредва в защита на американските работни места - той разбира, че в крайна сметка трябва да направи точно това", добавя бившият икономически съветник.

57-годишният Кон, бивш изпълнителен директор на "Голдман Сакс" помогна на Тръмп да прокара мащабната си данъчна реформа в края на миналата година. Оттеглянето на Гари Кон от Белия дом бе обявено през март, и бе поредното сред редица други важни оставки.

САЩ се въздържат да наричат Китай "валутен манипулатор"

САЩ се въздържат да наричат Китай "валутен манипулатор"

Но Индия, Япония, Германия, Южна Корея и Швейцария с в списък за мониторинг