САЩ не искат икономическата и политическата криза във Венецуела да бъде разрешена с военна намеса. Това обяви шарже д'афер на САЩ за Венецуела Джеймс Стори, чието седалище е в Колумбия, в интервю за венецуелски новинарски сайт, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон призна лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за легитимен президент, дезавуирайки Николас Мадуро, чието преизбиране като президент през 2018 г. беше масово отхвърлено като фарс заради изборните манипулации.

Мадуро потвърди за тайни преговори на Венецуела със САЩ

Мадуро потвърди за тайни преговори на Венецуела със САЩ

Преговорите продължили с месеци

САЩ откриха в сряда представителство в Колумбия, наречено Отдел по въпросите на Венецуела, за да осигурят американско дипломатическо представителство на временното правителство на Гуайдо и да продължат да оказват натиск за свалянето на Мадуро.

"Това, което искаме, не е военна намеса от страна на международната общност, а по-скоро мирно, политическо и демократично решение (на кризата), основано на конституцията на Венецуела", увери шарже д'афер Джеймс Стори.

"Как можете да имате демокрация, когато дори не можете да избирате чрез избори", запита той.

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Би било погазване на суверенитета на Венецуела...

Мадуро, под чието ръководство Венецуела се срина икономически, което доведе до хуманитарна криза, често обвинява САЩ, че се готвят да нахлуят във Венецуела, за да сложат ръка върху огромните ѝ петролни ресурси и да свалят от власт социалистическото ръководство на страната.

Гуайдо, който е председател на контролирания от опозицията парламент, през януари се самопровъзгласи за временен президент и бързо беше признат от повече от 50 държави.

Тръмп обмисля морска блокада на Венецуела

Тръмп обмисля морска блокада на Венецуела

Пентагонът обаче не смята идеята за "особено практична"

САЩ подкрепиха Гуайдо и наложиха мащабни санкции срещу правителството на Мадуро, за да го притиснат да слезе от власт.

Запитан как ще отговори на венецуелците, които искат военна намеса, Стори каза, че вече е имало военна намеса от чуждестранните съюзници на Мадуро.

"В страната има руски военни офицери... а ние знаем, че има много кубински военни офицери", отбеляза той, допълвайки: "Защо? Защото искат Мадуро да остане."

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Протоколни уверения за „голяма загриженост"…