Николас Мадуро потвърди, че висши официални венецуелски представители са преговаряли с Белия дом, след като се появиха информации, че неговият вицепрезидент е преговарял за слизането му от власт със САЩ.

"Потвърждавам, че в продължение на месеци имаше контакти между високопоставени служители от правителството на Доналд Тръмп и от боливарското правителство, което ръководя - с моето изрично и пряко разрешение", разкри авторитарният лидер на Венецуела в телевизионно обръщение към нацията.

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Протоколни уверения за „голяма загриженост"…

"Различни контакти през различни канали", добави Мадуро, цитиран от "Гардиън".

Разкритията на Мадуро бяха направени, след като в две информации в американски медии се твърдеше, че Диосдадо Кабейо, един от най-влиятелните и страховити мъже във Венецуела, е участвал в "тайни разговори" с представители на Тръмп.

В неделя американското издание Axios излезе с информация, че през последните месеци 56-годишният председател на подкрепящото Мадуро Учредително събрание, е разговарял с главния съветник на Тръмп за Латинска Америка - Маурицио Клавер-Кароне. Някои от представителите на Тръмп сметнали това за положителен знак, показващ, че приближеният кръг на Мадуро "постепенно се пропуква".

Тръмп обмисля морска блокада на Венецуела

Тръмп обмисля морска блокада на Венецуела

Пентагонът обаче не смята идеята за "особено практична"

"Асошиейтед прес" твърди, че Кабейо се е срещнал с човек, който е "в близък контакт с администрацията на Тръмп" в Каракас през миналия месец и че е предвидена втора среща. Твърди се, че САЩ се надявали, че обвързването с Кабейо ще засили вътрешните битки, които се смята, че се водят по върховете на администрацията на Мадуро.

Наблюдатели на политиката във Венецуела посрещнаха тези информации със скептицизъм, като очевидно те целят да дестабилизират изпадналата в криза администрация на Мадуро чрез подклаждане на параноя в приближения му кръг.

По-рано Тръмп коментира пред журналисти: "Разговаряме с различни представители на Венецуела. Не искам да казвам с кои, но разговаряме на много високо равнище."

Русия и Венецуела със споразумение за военните кораби

Русия и Венецуела със споразумение за военните кораби

Поредно доказателство за двустранното сътрудничество