Русия и Венецуела подписаха споразумение в четвъртък, което урежда посещенията на военните кораби на страните в пристанищата на една друга, предаде информационната агенция Интерфакс.

Документът бе подписан в Москва от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и неговия венецуелски колега Владимир Падрино Лопес.

Така Москва увери още веднъж Каракас в подкрепата си за президента Николас Мадуро и правителството.

Русия доставя на Венецуела бензин и други петролни продукти и това помага на страната да избегне изостряне на кризата с горивата и да заобиколи санкциите, наложени от САЩ. 

През юли, Русия обеща да засили потенциала на армията на Венецуела.

Блумбърг: Русия доставя на Венецуела горива

Блумбърг: Русия доставя на Венецуела горива

Така Венецуела успява да заобиколи санкциите, наложени от САЩ...

Москва подчерта, че акцентът ще бъде поставен върху оборудването, изпратено на Венецуела, като отново отхвърли твърденията, че Русия има военнослужещи, разположени в латиноамериканската страна.

Той също така подчерта, че САЩ продължавали да изработват начини за по-нататъшно дестабилизиране на положението във Венецуела. Той обаче отбеляза, че техните усилия се проваляли заради обществената подкрепа за законно избраните власти.

Венецуела е засегната от политическа нестабилност от януари насам, когато подкрепеният от САЩ лидер на опозицията и председател на Народното събрание Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент в опит да замести сегашния президент Николас Мадуро.

Русия обещава да засили потенциала на армията на Венецуела

Русия обещава да засили потенциала на армията на Венецуела

САЩ продължавали да изработват начини за по-нататъшно дестабилизиране

САЩ и техните съюзници, включително повечето страни от Европейския съюз, веднага признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Куба, Боливия, Турция и др. изразиха подкрепата си за Мадуро като единствен легитимен президент на страната.