Висшият американски дипломат за Азия обяви, че Вашингтон не иска от съюзниците си да избират между САЩ и Китай, като вместо това насърчава споделена визия за основан на правила ред, "където големите страни не тормозят слабите", информира "Ройтерс".

Помощник държавният секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк, изказвайки се в Тайланд, след като приключи обиколката си в Югоизточна Азия, заяви, че предпочитал да се съсредоточи върху "утвърдителен дневен ред" за съживяване на отношенията в Азия.

Русия и АСЕАН провеждат първите си военноморски учения край бреговете на Индонезия

Русия и АСЕАН провеждат първите си военноморски учения край бреговете на Индонезия

Ученията идват в момент на нарастващо напрежение в Тихия океан

"Що се отнася до това дали САЩ по някакъв начин искат от страните да избират, отговорът е абсолютно не", коментира Критенбринк и допълни: "Ние искаме обаче партньорите в региона да имат избор. И по-специално да имат суверенната дума за всички свои собствени решения."

Той определи азиатските съюзници като сближаващи се зад споделена визия за ред, "където всички големи и малки държави играят по правилата и където големите страни не тормозят слабите и където страните се въвличат с търговия свободно и не са обект на икономическа принуда".

Китай се нахвърли на Индонезия заради сондажи за петрол и газ и военни учения със САЩ

Китай се нахвърли на Индонезия заради сондажи за петрол и газ и военни учения със САЩ

Безпрецедентно искане от страна на Китай

Критенбринк по-рано посети Сингапур, където подчерта, че САЩ имат твърд ангажимент да помогнат на Тайван срещу заплахите и принудата от страна на Китай

Той уточни, че също така е разговарял с лидери от Югоизточна Азия, включително в Тайланд, за оказване на натиск върху военните в Мианмар и похвали Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за изключването на началника на хунтата Мин Аун Хлаинг от неотдавнашна среща на ръководителите на страните членки на АСЕАН.