Американската администрация не обсъжда със съюзници и партньори в чужбина възможността за организиране на съвместен бойкот на предстоящите зимни олимпийски игри в Китай догодина. Това уверение беше дадено на редовен брифинг за журналисти от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

"Позицията ни по Олимпийските игри през 2022 г. не се е променила. Не сме обсъждали и не обсъждаме съвместен бойкот със съюзници и партньори", каза говорителят на американския президент Джо Байдън.

Пекин обвини ЕС в "лицемерие"

Пекин обвини ЕС в "лицемерие"

Франция, Германия и други държави членки привикаха посланиците на Китай

"Разбира се, ние се консултираме отблизо със съюзници и партньори на всички нива, за да определим какви са общите проблеми и да развием съвместен подход.", каза Псаки.

"Нашата позиция по отношение на планираното ни участие не се е променила", повтори говорителят на Белия дом. Въпреки това, потвърди тя, САЩ работят със съюзници във връзка с онова "поведение и действия" на КНР, които "предизвикват безпокойство". "Включително геноцида над уйгурските мюсюлмани в Китай", каза Псаки. Междувременно Пекин определи подобни обвинения от страна на САЩ като "клеветнически забележки".

Пекин: Правителството на САЩ си изгуби ума и се побърка

Пекин: Правителството на САЩ си изгуби ума и се побърка

Едно врабче не може да разбере амбицията на един лебед

САЩ искат да обсъдят с чуждестранни съюзници и партньори идеята за евентуален съвместен бойкот на Олимпийските игри в Пекин. "Координираният подход" би бил в интерес не само на САЩ, но и на съюзниците му. Тези въпроси са на дневен ред "както сега, така и в бъдеще". Пекин е отговорен за различни сериозни нарушения на правата на човека, по-специално в автономния район Синцзян Уйгур. По-късно същия ден обаче изявленията на Прайс относно бойкота бяха значително смекчени от Държавния департамент на САЩ.

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от цял ​​свят отправиха призиви за бойкот на зимните игри, на които Китай ще бъде домакин догодина. Причината бяха масовите репресии, приписвани на Пекин. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян подчерта, че Пекин предупреждава Вашингтон да не политизира спорта. През последните седмици Националният олимпийски комитет на САЩ се обяви два пъти срещу потенциалния бойкот на Олимпийските игри в Пекин.

XXIV зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г.