Американските официални представители си "изгубиха ума и се побъркаха" в отношенията си с Пекин, обяви говорител на Министерството на външните работи на Китай, цитиран от АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е поредната словесна престрелка между двете суперсили.

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Google, Microsoft, Yahoo, Apple са показали желание да си сътрудничат с комунистическата партия

Напрежението между Вашингтон и Пекин се покачи осезаемо през тази година, като и двете страни си разменят санкции в различни сфери.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар наля още масло в огъня в четвъртък, когато той обвини Пекин в "икономически блицкриг" за изместване на Вашингтон от върха и в разпространение на политическата си идеология по света.

Но китайският говорител отвърна, че Бар и други представители на американското правителство критикуват Китай, за да отклонят вниманието от вътрешнополитическите проблеми.

"Тези хора, за личен интерес и политически облаги, не се колебаят да отвлекат общественото внимание...до такава степен, че си изгубиха ума и се побъркаха", атакува говорителят.

Китай обвини САЩ в гангстерски тормоз относно Хонконг

Китай обвини САЩ в гангстерски тормоз относно Хонконг

Според Пекин това ще навреди само на американските интереси

Представителят увери, че Китай няма намерение да предизвиква или да измества САЩ от върха. Говорителят изрази надежда, че Вашингтон може да се "върне към разумността" в политиката си към Китай.

"Едно врабче не може да разбере амбицията на един лебед", каза говорителят и добави: "Това е сериозна погрешна оценка и неразбиране на стратегическите намерения на Китай".

Китай: Великобритания изгуби независимостта си

Китай: Великобритания изгуби независимостта си

САЩ нямат нищо общо с думата "чист", а с "мръсна игра"