Китай обяви, че Великобритания е изгубила независимостта си по отношение на Huawei, след като Лондон реши всички компоненти от китайския технологичен гигант да бъдат премахнати от 5G мрежите до 2027 г., информират "Ройтерс" и АФП.

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Пекин обеща да защити интересите на китайските компании

Говорител на Министерството на външните работи на Китай добави, че британското правителство трябва да взема отговорни решения в съответствие с дългосрочните си интереси.

Търговското министерство на азиатската държава пък се закани, че Пекин ще предприеме необходимите мерки в отговор на наложената от Лондон "дискриминираща" забрана.

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Американският президент заяви във вторник, че администрацията му е "убедила много държави"

Говорител на ведомството подчерта, че Китай ще оцени действията на Великобритания, които предават принципите на свободната търговия и ще предприеме необходимите мерки за решителна защита на правата на китайските компании.

Китай призова Великобритания да си "коригира погрешното поведение" и да защити добрите търговски отношения с азиатската държава.

Вчера Китай предупреди премиера Борис Джонсън, че решението му за Huawei ще струва на Великобритания много инвестиции.

Тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че е отговорен за решението на Джонсън за Huawei, но Лондон отрече.

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата
Обновена

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи решението

Пекин в същото време разкритикува "мръсната игра" на Вашингтон за китайския телекомуникационен гигант и атакува САЩ за човешките права и расизма в страната.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че САЩ нямат нищо общо с думата "чист", а с "мръсна игра".

"Всичко това показва, че британското правителство наистина изгуби ценната си независимост и автономия по въпроса за Huawei", смята представителят.

И Великобритания  отрязва Huawei от 5G мрежата си

И Великобритания отрязва Huawei от 5G мрежата си

Въпреки по-ранните съобщения за сделка

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ще наложат визови ограничения на служители на китайската компания.

Говорителят на китайското външно министерство отговори, че "расовата дискриминация е навсякъде в Америка".

"Ако господин Помпео е искрен, може и да се въздържим от това да му наложим визови ограничения. Ние ще го посрещнем в Синдзян", каза представителят.

Отделно Китай обвини САЩ в "гангстерска логика", след като президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да се прекрати предоставеният на Хонконг специален статут.