Съединените щати потвърдиха, че нямат намерение да установят постоянна военна база в Папуа Нова Гвинея (ПНГ), обещавайки обаче да увеличат военните способности на страната чрез новото споразумение за отбрана. Това бе заявено от министърът на отбраната на САЩ, Лойд Остин, по време на неговото посещение в ПНГ, предава "Ройтерс".

През месец май миналата година, ПНГ и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще позволи на САЩ да обнови пристанищата и летищата на ПНГ за военни и граждански цели в продължение на 15 години.

По време на своето посещение, министър Остин се срещна с министър-председателя на ПНГ, Джеймс Марапе, за да обсъдят задълбочаването на връзките между двете страни и заедно обявиха за предстоящо пристигане на кораб на бреговата охрана на САЩ, с което ще бъде утвърдено отделно споразумение за правоприлагането на морското право.

След обявата за посещението на френския президент Еманюел Макрон в четвъртък вечерта, стана ясно, че това е първият път, когато френският лидер гостува в ПНГ - страна, богата на ресурси, но до голяма степен неразвита, разположена на север от Австралия.

Президентът предупреди за "нов империализъм" в региона и подчерта необходимостта да се защитава морският и финансов суверенитет на малките нации.

Изявлението на Лойд Остин идва на фона на нарастващото напрежение в тихоокеанския регион около Тайван и след като Китай подписа споразумение за сигурност със Соломоновите острови. Съединените щати и техните съюзници се стремят да подпомогнат островните нации в региона да избегнат установяване на сигурностни връзки с Китай, който играе ролята на основен кредитор на инфраструктурата в зоната.

Тайван провежда военни учения на главното си летище, симулирайки вражеска атака

Тайван провежда военни учения на главното си летище, симулирайки вражеска атака

Симулациите се провеждат в случай, че Китай нападне

Съгласно споразумението за отбрана, САЩ ще разполагат със свои сили и оборудване в ПНГ и ще работят за модернизиране на отбранителните сили на страната. Министър Остин уточни, че не се планира установяването на постоянна военна база в страната, тъй като САЩ разполагат с други военни бази, които са по-близо до Китай.

"Просто искам да бъда ясен, ние не търсим постоянна база в ПНГ", каза Остин на пресконференция в столицата Порт Морсби. "Нашата цел е да се уверим, че укрепваме способността на ПНГ да защитава себе си и своите интереси", допълни той.

Споразумението обаче все още трябва да бъде ратифицирано от парламента на ПНГ, като някои опозиционни политици изразиха съмнения относно неговата полза за страната и за влиянието на Китай в региона. Въпреки това, министър-председателят на ПНГ Джеймс Марапе, заяви, че тяхното правителство придава значение на дипломацията и се стреми към мир и толерантност в Тихия океан.

Съединените щати продължават да укрепват своето присъствие в тихоокеанския регион чрез двустранни споразумения за патрулиране на ексклузивни икономически зони на островните държави. Въпреки че някои страни, като Соломоновите острови и Вануату, със силни връзки с Китай, не са се съгласили с посещенията на бреговата охрана на САЩ в своите пристанища. Вместо това, остават отворени към споразумения за отбрана със САЩ, които да гарантират подобряване на военните им способности и съвместимост със САЩ.

САЩ заплашват Kитай с „целенасочени“ действия

САЩ заплашват Kитай с „целенасочени“ действия

Двете страни обаче трябва да си сътрудничат по глобалните проблеми