Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подписа в понеделник споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Папуа Нова Гвинея (ПНГ), което според него ще разшири възможностите на тихоокеанската островна държава и ще улесни обучението на армията на САЩ с нейните сили, предава "Ройтерс".

Вашингтон ще предостави 45 милиона долара нови средства, тъй като работи с ПНГ за укрепване на сътрудничеството в областта на икономиката и сигурността, включително защитно оборудване за отбранителните сили на ПНГ, смекчаване на изменението на климата и справяне с транснационалната престъпност и ХИВ/СПИН, съобщи Държавният департамент на САЩ.

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

Близо 18 000 военнослужещи ще се включат в маневрите

Блинкън също трябваше да се срещне с лидери на 14 тихоокеански острови. Премиерът на Индия Нарендра Моди по-рано обеща подкрепа за тихоокеанските острови на среща на върха в столицата Порт Морсби.

Вашингтон и неговите съюзници се стремят да възпрат тихоокеанските островни нации от формирането на връзки за сигурност с Китай, на фона на нарастващо безпокойство и напрежението около Тайван.

Лидерите на тихоокеанските острови, чиито територии обхващат 40 милиона квадратни километра океан, заявиха, че покачващите се морски нива, причинени от изменението на климата, са техният най-неотложен приоритет за сигурност.

Конференцията за климата създава фонд за загуби и щети

Конференцията за климата създава фонд за загуби и щети

Той е предназначен да помогне на уязвимите страни да се справят с климатичните бедствия

На среща с министър-председателя на ПНГ Джеймс Марапе, Блинкън каза, че Съединените щати ще задълбочат партньорството си с ПНГ. Те обсъдиха икономическото развитие, климатичната криза и значението на продължаването на ангажимента на САЩ с Тихия океан, каза Държавният департамент в съобщение.

"Сътрудничеството в областта на отбраната беше изготвено от Съединените щати и Папуа Нова Гвинея като равни и суверенни партньори", каза Блинкън на церемонията по подписването.

То ще разшири отбранителните способности на ПНГ, за да подобри хуманитарната помощ и реакцията при бедствия и ще улесни съвместното обучение на силите на Съединените щати и ПНГ, каза Блинкън.

"Ще бъде напълно прозрачно", добави той.

Отделно споразумение ще увеличи морското наблюдение на икономическата зона на ПНГ чрез патрули на бреговата охрана на САЩ, защитавайки икономиката от незаконния риболов.

Блинкън каза, че партньорството с бизнеса ще донесе нови инвестиции на стойност десетки милиарди долари в ПНГ.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази "съжалението си, че не успя да бъде тук", добави той. Байдън беше принуден да отмени пътуването си до ПНГ на фона на преговорите за тавана на дълга във Вашингтон.

Марапе каза, че споразумението ще повиши икономическата сигурност, като даде на отбранителните сили на ПНГ "способността да знаят какво се случва в нейните води - нещо, което никога не сме имали от 1975 г. насам".

Филипините се оплакаха от агресия на китайски кораби в Южнокитайско море

Филипините се оплакаха от агресия на китайски кораби в Южнокитайско море

Отново напрежение в региона

Няколко университета проведоха протести срещу подписването на споразумението за сътрудничество в отбраната, като опозиционни политици казаха, че това ще разстрои Китай. Maрапе отрече, че ПНГще спре  да работи с Китай, важен търговски партньор.

Споразумението за отбрана на САЩ е продължение на съществуващо споразумение, каза той по-рано.

Марапе каза пред медиите в неделя, че споразумението за отбрана също ще доведе до увеличаване на военното присъствие на САЩ през следващото десетилетие.

Китай обвини САЩ в умишлено изостряне на напрежението в Южнокитайско море

Китай обвини САЩ в умишлено изостряне на напрежението в Южнокитайско море

Нови искри между Пекин и Вашингтон

Марапе призова Индия да има предвид малките островни държави, които пострадаха от действията на големите нации. Той посочи, че например войната между Русия и Украйна доведе до инфлация и високи цени на горивата и електроенергията в икономиките на малките островни държави в региона.

Индия обеща да бъде надежден партньор за развитие на малките островни държави и се ангажира със свободен и отворен регион в Индо-Тихоокеанския регион. Това беше заявено от индийския премиер Моди на Форума за сътрудничество между Индия и тихоокеанските острови. Той подчерта, че Индия е готова да сподели своите възможности и опит в различни области като цифрови и космически технологии, здравна и хранителна сигурност, борба с изменението на климата и опазване на околната среда. Лидерите на Австралия, САЩ, Япония и Индия също постигнаха споразумение за засилване на сътрудничеството с тихоокеанските островни държави.

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

САЩ разполагат нови четири военни база във Филипините

Общият им брой в регионна става девет