Американските военни самолети в Афганистан хвърлят бомби в количества, които не са наблюдавани от връхната точка през 2010 г., след като американският президент Доналд Тръмп обяви нова стратегия през август за засилване на атаките и разширяване на обхвата на ударите срещу позиции на екстремисти в страната, съобщава "Ройтерс".

През септември например, американските военновъздушни сили са хвърлили 751 бомби, увеличение с близо 50 процента от август, когато са били хвърлени 503 бомби, достигайки най-високото равнище за един месец от седем години насам.

САЩ пращат още 3000 военни в Афганистан

САЩ пращат още 3000 военни в Афганистан

Но няма да бъдат дадени подробности от Пентагона

"Увеличението може да се дължи на стратегията на президента за по-действени мерки срещу екстремистките групировки, които застрашават стабилността и сигурността на афганистанския народ", се посочва в месечния доклад на Военновъздушните сили на САЩ.

Още шест изтребителя Ф-16 са били разположени във военното летище Баргам, което се намира северно от афганистанската столица Кабул, както и още огромни бомбардировачи Б-52, чиято цел е да удрят цели в Афганистан от бази в Персийския залив.

Данните на американските военновъздушни сили изключват ударите на американските сухопътни части, които поддържат бойни хеликоптери и друга авиация в Афганистан.

САЩ искат от съюзниците си от НАТО още 1000 войници за Афганистан

САЩ искат от съюзниците си от НАТО още 1000 войници за Афганистан

За да помогнели в битката срещу талибаните

Стратегията на Тръмп за Южна Азия включва обещания за разширяване на правомощията на американските сили да удрят екстремисти в Афганистан.

"Тези убийци трябва да знаят, че няма къде да се скрият; че никое място не е извън обсега на американската мощ и американските оръжия", изтъкна Тръмп по време на речта си през август, с която разкри новата си стратегия за Афганистан.

"Възмездието ще бъде бързо и мощно", зарече се той.

Плановете на бившия американски президент Барак Обама за изтегляне на американските военни от Афганистан често ограничаваше американските военни да атакуват талибаните само при определени обстоятелства, като например самоотбрана.

По-рано този месец военният министър на САЩ Джеймс Матис потвърди пред Конгреса, че тези ограничения ще бъдат отменени съгласно плана на Тръмп.