Пентагонът не е съгласен, че руските изтребители Су-27 са пропъдили американския стратегически бомбардировач B-52 над Балтийско море. Това е коментирал говорителят на американското военно министерство Ерик Пахон, цитиран от руските медии.

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Целта е била засечена на значително разстояние от границата на Русия

"Самолетът B-52 на военновъздушните сили на САЩ извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, прилагайки принципа на свобода на корабоплаването и прелитането. На 20 март B-52 имаше рутинна среща с руски Су-27, които провеждаха операции над Балтийско море", обясни той.

Пахон добави, че Су-27 не са пропъдили B-52 и бомбардировачът е успял да изпълни задачата си.

Вчера руското военно министерство публикува видео със съпровождането на американския стратегически бомбардировач над Балтийско море от страна на руски изтребители. Беше уточнено, че за идентификация и съпровождане във въздуха са били вдигнати два изтребителя Су-27.

Руското военно министерство също така съобщи, че след като стратегическият американски бомбардировач е променил траекторията на полета и се е отдалечил от границите на Русия, Су-27 са се върнали в базата си.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че появата на B-52 в този регион засилва напрежението.