САЩ трябва незабавно да се изтеглят от района на Манбидж в Северна Сирия. За това настоя турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера обяви, че турската армия ще прогони кюрдските бойци от пограничните сирийски райони и може да предприеме операция по прочистването на сирийските погранични райони чак до границата с Ирак, включително Манбидж, което има опасност да доведе до възможна конфронтация с американските сили, които подкрепят сирийските кюрди.

Ердоган плаши да разшири офанзивата към други градове в Северна Сирия

Ердоган плаши да разшири офанзивата към други градове в Северна Сирия

Зарече се да "прочисти" екстремистите от пограничните райони

Говорейки пред журналисти, Чавушоглу заяви също, че Турция искала да види конкретни стъпки от страна на САЩ за прекратяване на подкрепата им за "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди.

От турското президентство обявиха по-рано днес, че турските власти са били уверени от съветника по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Хърбърт Макмастър, че Вашингтон няма да предоставя повече оръжия на "Отрядите за народна защита".

Вашингтон разгневи Анкара, предоставяйки оръжия, обучение и подкрепа от въздуха на силите на сирийските кюрди. Турция разглежда "Отрядите за народна защита" като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води кървав бунт срещу турската държава от повече от три десетилетия.

Офанзивата на Турция срещу "Отрядите за народна защита" в анклава Африн в Северна Сирия започна преди осем дни. Операцията беше наречена "Маслинова клонка".

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Разногласията показват дълбокото недоверие