Американската администрация не очаква нови забавяния при предоставянето на военна помощ на Киев. Това съобщи в. "Вашингтон пост".

Медията цитира изказване на шефа на административния и бюджетен отдел на Белия дом Ръсел Воут.

"Не очаквам нищо в това отношение", уточни Ръсел Воут.

Замразяването на военна помощ за Украйна миналото лято стана централен въпрос в скандала, довел до започването на процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп.

Официалната причина беше предположението, че Тръмп оказва натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски в телефонен разговор през юли 2019 г., за да насърчи Киев да помогне на Тръмп да бъде избран за втори мандат през 2020 г. Според политически противници на американския лидер смятат, държавният глава се е опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейностите в Украйна на сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън - Хънтър в замяна на предоставяне на финансова и военна помощ на Киев. Тогава Джоузеф Байдън беше смятан за най-вероятният съперник на Тръмп в предстоящите президентски избори през ноември 2020 г.

Сенатът, в който републиканците имат мнозинство, на 5 февруари оправда Тръмп. Решението на горната камара на Конгреса не подлежи на обжалване.