В сряда Белият дом отхвърли обвиненията на Северна Корея, че съвместните военни учения в региона са провокация и заяви, че Съединените щати нямат враждебни намерения към Пхенян.

"Дадохме да се разбере, че нямаме враждебни намерения спрямо КНДР и се стремим към сериозна и устойчива дипломация, за да се справим с пълния набор от въпроси, които тревожат двете страни и региона", каза говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че коментарът на Белия дом дойде, след като Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че ученията на Съединените щати и техните съюзници са тласнали ситуацията до "изключителна червена линия" и заплашват да превърнат полуострова в "огромен военен арсенал и по-критична военна зона ."

В изявлението, предадено от държавната информационна агенция KCNA, се казва, че Пхенян не се интересува от диалог, докато Вашингтон следва враждебна политика.

В изявлението на Белия дом се потвърждава готовността на САЩ "да се срещнат с представители на КНДР в удобно за тях време и място".

"Ние отхвърляме идеята, че съвместните ни учения с партньори в региона служат за някаква провокация. Това са рутинни упражнения, напълно съответстващи на предишната практика", каза служителят.

КНДР отново плаши САЩ с военен отговор

КНДР отново плаши САЩ с военен отговор

Съгласно принципа "ядрено оръжие за ядрено оръжие и всеобща конфронтация за всеобхватна конфронтация"

"Съединените щати продължават да работят в тясно сътрудничество със съюзници и партньори, за да гарантират мира и стабилността в региона. В същото време ние ще продължим да работим със съюзници и партньори за пълно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които отразяват волята на международната общност и за ограничаване на способността на КНДР да напредва в своите незаконни оръжейни програми и да заплашва регионалната стабилност", каза служителят.