Опитите на Вашингтон да започнат диалог с властите в Иран са несполучливи, тъй като не е ясно кой на практика управлява страната. Това заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от БиБиСи.

Ние не сме съвсем уверени кой взима решенията в Иран, заяви тя и изрази опасения, че Иран потъва във военна диктатура. По думите й обаче по отношение на преговорите с Техеран по отношение на ядрената програма вратата остава отворена.

Спомняйки си протестите в Иран през 2009 година, Клинтън подчерта, че голяма грешка е било решението на иранската опозиция да не поиска международна подкрепа, както направиха либийските бунтовници. „Ако в страната възникне подобна ситуация отново, ние бихме искали да чуем техния глас и да им дадем нашата подкрепа", подчерта още държавният секретар на САЩ.

Така направиха лидерите на опозицията в Либия, ако си спомняте, добави тя.

Клинтън подчерта, че борбата за власт вътре в иранското ръководство може да получи положителен импулс от самия народ: „Създалата се в Иран ситуация може да позволи на обикновените хора да повлияят на развоя на събитията."

Клинтън обвини Иран в агресивно поведение по отношение на своите съседи и в опит да подрива т.нар. „арабска пролет." Ние не искаме конфликт с Иран, но ние искаме да променят своите възгледи и поведение, добави тя.

По думите й САЩ планират да открият „виртуално посолство" в края на 2011 година, което да информира иранците чрез интернет по визовите въпроси и програмите за сътрудничество.

Припомняме, САЩ въведоха санкции на Иран през 1980 година, прекратени са  дипломатическите отношения между двете страни.