Американският държавен секретар Антони Блинкън подчерта, че САЩ смятат Африка за "голяма геополитическа сила", където те могат да донесат осезаеми ползи, които отразяват демократичните ценности, стремейки се да засили американското влияние, докато противникът Китай инвестира сериозно, отбелязва "Франс прес".

Дни преди Китай да проведе голяма среща за Африка в Сенегал, където Блинкън отива днес, първият американски дипломат уточни, че президентът Джо Байдън планира да свика среща на високо равнище на африканските държавни и правителствени ръководители.

Китайски финт с Египет в тила на Запада

Китайски финт с Египет в тила на Запада

Стратегическо партньорство в сърцето на Близкия изток?

В обръщение в централата на западноафриканския блок ECOWAS в Абуджа Блинкън не спомена изрично Китай, но коментира, че знаел, че африканците били "предпазливи към баламосванията", които често идват с чуждестранни обещания.

"Искам да бъда ясен - САЩ не искат да ограничават партньорствата ви с други страни", увери Блинкън.

"Искаме да направим партньорството ви с нас още по-силно. Не искаме да ви караме да избирате. Искаме да ви дадем избор. Нашият подход ще бъде устойчив, прозрачен и основан на ценности", обеща той.

Той подчерта, че инфраструктурните споразумения на други страни могат да бъдат "непрозрачни, принудителни, да натоварват държавите с неуправляем дълг, да са разрушителни за околната среда и не винаги са от полза за хората, които всъщност живеят там".

"Ще направим нещата по различен начин", настоя американският държавен секретар.

Той призна, че много африканци били цинични.

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Южноафриканският президент опровергава критиките

"Твърде много пъти страните от Африка са били третирани като по-низши партньори - или по-лошо - вместо като равностойни", отбеляза Блинкън.

"А ние сме чувствителни към векове колониализъм, робство и експлоатация, които оставиха болезнено наследство, което трае", допълни той

Ала той увери, че администрацията на Байдън "твърдо вярва, че е време да спре третирането на Африка като обект на геополитика - и да започне третирането ѝ като голям геополитически играч, в който се превърна".

Блинкън, чието посещение в три страни включваше и Кения, обеща сътрудничество в различни области, включително борбата с COVID-19 и климатичните промени.

Байдън обеща нов ангажимент не само към Африка, но и към демокрацията след възприятията, че неговият предшественик Доналд Тръмп също не е бил фокусиран.

Байдън следващия месец ще проведе виртуална среща на демокрациите в опит да покаже солидарност на фона на възход на авторитарни ръководители.

Африка: Новото бойно поле на Путин срещу Запада

Африка: Новото бойно поле на Путин срещу Запада

Имперските амбиции на Кремъл

Блинкън призна, че САЩ не били перфектен модел за демокрация след щурма срещу Капитолия на 6 януари от тълпа привърженици на Тръмп.

"Демократичното отстъпление не е само африкански проблем - това е глобален проблем. Моята собствена страна се бори със заплахите за нашата демокрация. И решенията на тези заплахи ще идват колкото от Африка, толкова и отвсякъде другаде", коментира американският първи дипломат и допълни: "Трябва да покажем как демокрациите могат да изпълнят това, което гражданите искат, бързо и ефективно."

Байдън определи Китай като първостепенното предизвикателство за САЩ на 21 век с бързия растеж на Пекин и нарастващата увереност у дома и в чужбина.

Китай увеличи участието си в Африка в търсенето на ресурси и масирано изграждане на инфраструктура - и малко го е грижа за демокрацията.

Нигерийският външен министър Джефри Онияма, говорейки вчера на пресконференция с Блинкън, отхвърли опасенията за Китай, заявявайки, че Пекин бил предоставил нужно финансиране.

"Щяхме да отидем с всеки друг, който ни предоставяше нещо на конкурентна цена", отбеляза той.

"Понякога е добре за теб, ако си привлекателната булка и всички ти предлагат прекрасни неща", изтъкна нигерийският първи дипломат.