Когато Централноафриканската република, богата на полезни изкопаеми, но нестабилна след независимостта от Франция на 13 афгуст 1960 г., се обърна за помощ към Русия за прекратяване на последната си гражданска война, Кремъл очевидно се обърна към Евгений Пригожин, известен със своите наемници в бригадата "Вагнер", пише "Сънди таймс".

Неговите сили започнаха да предприемат стъпки за овладяване на златните и диамантените находища от бунтовниците. Понастоящем Пригожин е свързан с многобройните компании за добив, сигурност и логистика, които са създадени в страната от 2017 г., а броят на руските "инструктори", разположени в подкрепа на президента Туандере в битката му срещу мюсюлманските бунтовнически групи, нараства през годините от няколко сто до над 2 хиляди днес, според изчисленията на ООН.

Появата им съвпадна с антифренска кампания в социалните медии и раждането на руска радиостанция. Броят на проруските страници във Facebook се увеличи, както и билбордовете, изобразяващи местни войници под руското знаме в столицата Банги. Пригожин дори спонсорира футболен турнир и беше домакин на конкурса за красота на Мис Централна Африка.

ООН с доклад за руските наемници в ЦАР

ООН с доклад за руските наемници в ЦАР

Разплитане на скандала

Най-голямата щедрост от руската пропаганда обаче беше екшън филм, прославящ ролята на руските военни "инструктори" в страната, показан на препълнен стадион в Банги през май, няколко дни преди да бъде показан по руската телевизия, показващ здравите руски войници на късмета като доблестни герои, превъзхождащи в битка бандити, излизащи от храста на мотоциклети, за да убиват и плячкосват цивилни села.

Реалността обаче изглежда далеч от това и руските опити да спечелят сърца и умове са тръгнали надолу, коментира "Сънди таймс".

Правителствените опоненти призовават за експулсирането на хората на Вагнер, както местните наричат ​​наемниците. Но това е малко вероятно. Русия изглежда продължава да доминира в президентския дворец в Банги столицата.

Валери Захаров, руски разузнавач, е назначен за ръководител на службата за сигурност на Туандера и има собствен офис в модернистична сграда. Президентската гвардия включва руски наемници. Френският президент Макрон нарече Туандера "заложник на Вагнер".

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР

В ЦАР обаче обещанието на Русия за стабилност се оказа илюзия. Мирно споразумение между правителството и 14 бунтовнически групи е подписано през февруари 2019 г. и 60- годишният Пригожин беше забелязан на церемонията. Оттогава насам конфликтът, който тлее от 2012 г., само се засилва - заедно със злоупотреби. ООН докладва различни примери в своя доклад.

В същото време , докладът отбелязва, че страхът от репресии затруднява събирането на доказателства: Хората изчезнаха безследно, след като бяха задържани от националните сили за сигурност и руските инструктори. В резултат на това жертвите се страхуват да подадат жалба до местните власти.

Седем наемници от "Вагнер" убити в Мозамбик през октомври

Седем наемници от "Вагнер" убити в Мозамбик през октомври

Застреляни и обезглавени

Според дипломатически източник, познаващ региона, това означава, че злоупотребите, описани в доклада на ООН, са "върхът на айсберга". Служители на световната организация никога не са виждали подобно нещо. И това са хора, които са работили на най-лошите места.