Експертен доклад за ситуацията в Централноафриканската република (ЦАР), който преди това изтече в западните медии, беше публикуван от ООН, уточнява АП.

Докладът съдържа обвинения срещу определени лица, наречени "руски инструктори". Както отбелязват авторите на доклада, те включват сред тях освен руснаци и имигранти от "Сирия, Либия и други страни". Според експерти на ООН от края на 2020 г. в ЦАР са работили от 800 до 2100 такива лица.

Докладът, който обхваща над 180 страници, съдържа индикации, че тези "инструктори" са участвали пряко във военни действия, а не само в обучение на войници. Приписват им се и нарушения на международното хуманитарно право.

ЦАР: Не използваме руски инструктори

ЦАР: Не използваме руски инструктори

Напрежение в Африка

"Нарушенията на международното хуманитарно право от въоръжените сили на ЦАР и руските инструктори включват прекомерна употреба на сила, безразборни убийства, отнемане на училища и мащабни грабежи, включително имущество на международни хуманитарни организации", се посочва в документа.

Основната източникова база, на която се основават заключенията на доклада, са разкази на очевидци, които не са проверени по друг начин. В същото време докладът предоставя указания от руски представители, опровергаващи обвиненията срещу руски инструктори и предположения, че определени лица от Либия и Сирия принадлежат към тях.

В същото време публикуваният доклад не съдържа информация, че "руските инструктори" са участвали в изтезания и изнасилвания, както твърдят западните медии през последните седмици, позовавайки се на фрагментите от доклада, дошли до тях.

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Сътрудничеството на ЦАР с руската "Вагнер" е накарало Париж да намали военната си подкрепа

По-рано постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя заяви, че обвиненията срещу руските инструктори в доклада на ООН са необосновани. "Видяхме този доклад, анализирахме го, предоставихме коментари по него, които между другото бяха напълно игнорирани.

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Трите неправителствени организации от Франция, Русия и Сирия