Братът на сириец, който е бил убит и разчленен от руски военни от частната "Вагнер" през 2017 г., подаде иск за започване на наказателен процес срещу извършителите, съобщава правозащитният център "Мемориал".

В иска, подаден в следствения комитет на Русия, се посочва, че убийството е извършено с особена жестокост от група лица. Братът на убития настоява да се провери дали заподозрените за извършвали и други престъпления, включително военни.

Той е представил и доказателства, че престъплението е извършено от членове на "Вагнер".

Значителна част от информацията и от доказателствата е предоставена от независимото издание "Новая газета", което проведе свое разследване на убийството.

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Трите неправителствени организации от Франция, Русия и Сирия

От центъра "Мемориал" посочват, че това е първият опит от страна на сириец "да потърси съдебна отговорност от руснаци за извършването на тежки престъпления" в неговата страна.

"Новая газета" нееднократно настоява за започване на наказателно дело по казуса с жестокото убийство. През ноември 2019 г. изданието се обърна директно към Кремъл, Следствения комитет и Главната прокуратура на Русия. През ноември 2020 г. вестникът се обърна персонално към шефа на Следствения комитет да провери казуса с убийството на сириеца. До момента усилията на "Новая газета" остават без резултат.

По информация на изданието "Фонтанка", в убийството на сириеца през 2017 г. са участвали шестима души. "Новая газета", "Фонтанка" и "Настоящее время" по-рано съобщиха имената на заподозрените и фамилиите на някои от тях.

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Заплахите достигат своя апогей, когато разследват дейности на "Вагнер" в Либия