Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини иранския аятолах Али Хаменеи, че лъже за пандемията от коронавирус, след като върховният водач на Ислямската република отхвърли американската помощ за своята тежко засегната от заразата страна, съобщава "Франс прес".

В телевизионно обръщение вчера Хаменеи определи САЩ като "шарлатани" и хвърли обвинението, че Вашингтон може да предостави лекарство на Техеран, за да запази коронавируса жив.

Иран подозира, че САЩ са създали COVID-19

Иран подозира, че САЩ са създали COVID-19

Хаменей се съмнява, че САЩ ще им помогне с лекарство

В изявление Помпео също използва остър език, обвинявайки "главната терористична авиокомпания на Иран" Mahan Air, че е внесла, както той го нарече, "вируса от Ухан" чрез непрекъснатите си полети до Китай.

"Режимът продължава да лъже иранския народ и света за броя на заразените и жертвите, които за съжаление са далеч повече, отколкото режимът признава", настоя Помпео.

Той каза, че САЩ оставали отворени да предложат помощ и работели "неуморно" за разработването на ваксина.

Нови 127 жертви на коронавируса в Иран за 24 часа

Нови 127 жертви на коронавируса в Иран за 24 часа

Новите заразени за денонощие са 1 411 души

"Хаменеи отхвърли това предложение, защото работи неуморно за създаването на конспиративни теории и поставя идеологията над иранския народ", допълва американският първи дипломат.

Той също така даде знак, че САЩ не приемат първото по рода си искане от страна на Ислямската република за заем от Международния валутен фонд (МВФ), където Вашингтон има право на вето, обвинявайки режима в Техеран за финансиране на "тероризъм в чужбина" с ресурсите си.

Администрацията на президента Доналд Тръмп поддържа политиката си на "максимален натиск" и санкции, след като Иран е силно засегнат от коронавируса, като според официалните данни жертвите към момента са 1812 г.

Тръмп, който е близък с противниците на Иран - Саудитска Арабия и Израел, се опита да спре всички продажби на петрол от страна на Иран, а двете страни водят все по-често прокси война в Ирак.