Съединените щати обвиниха Иран в кибератаки срещу кампаниите на двамата кандидати за американски президент, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон твърди, че действията ва Техеран са насочени към американската общественост с операции за влияние, целящи да породят политически разногласия.

"Наблюдавахме все по-агресивна иранска активност по време на този изборен цикъл", посочват от ФБР, Службата на директора на националното разузнаване и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, която наблюдава защитата на правителствените компютърни системи.

Ирански хакери са ударили САЩ и Израел

Ирански хакери са ударили САЩ и Израел

Напрежение и в кибер пространството

Изявлението потвърждава обвиненията, направени по-рано този месец от кампанията на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, че Иран е хакнал един от уебсайтовете му, което е станало повод за разследване на ФБР.

По това време Тръмп заяви, че Иран е "способен да получи само публично достъпна информация".

В изявлението на САЩ се посочва, че Иран е насочен и към кампанията на вицепрезидента Камала Харис, която трябва официално да приеме номинацията за президент на Демократическата партия на конгреса тази седмица.

Мисията на Иран в ООН нарече обвиненията "недоказуеми и лишени от всякаква основа. Както обявихме по-рано, Ислямска република Иран няма нито намерение, нито мотив да се намесва в президентските избори в САЩ".

В изявлението на САЩ се отбелязва, че Иран е провел операции за влияние, насочени към американската общественост в опит да създаде политически разделения и "кибероперации, насочени към президентските кампании".

"Това включва наскоро докладваните дейности за компрометиране на кампанията на бившия президент Тръмп, които разузнавателната общност приписва на Иран", се посочва в позицията.

Отбелязва се, че разузнавателната общност е убедена, че иранските агенти, използващи социално инженерство и други средства, са "търсили достъп до лица с пряк достъп до президентските кампании на двете партии".

Тези дейности включват кражби и разкриване на информация, "с цел да повлияят на изборния процес в САЩ".

Иран отхвърли обвиненията на Тръмп за хакерска атака

Иран отхвърли обвиненията на Тръмп за хакерска атака

Белият дом осъди действията срещу кампанията на Републиканската партия