САЩ обвиняват девет иранци и иранска компания, за опит да хакнат стотици американски и международни университети, десетки компании и части от правителството на САЩ от името на правителството в Техеран, съобщава "Ройтерс".

Компрометирани са повече от 31 терабайта академични данни и интелектуална собственост от 144 американски университета и 176 университета в 21 държави, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието.

Министерството на финансите на САЩ съобщава на своя уебсайт, че поставя санкции на обвиняемите и института "Мабна", описана от американските прокурори като компания, целяща да помогне на ирански изследователски организации да откраднат информация.

"Тези обвиняеми сега са бегълци и се укриват от правосъдието", коментира заместник-генералният прокурор на САЩ Род Розенщайн на пресконференция, предупреждавайки ги, че могат да бъдат екстрадирани в повече от 100 страни, ако напуснат Иран.

За четвърти път през последните няколко месеца, администрацията на Тръмп обвинява чуждо правителство за големи кибератаки, практика, която почти не съществува в администрацията на Обама.

Кибератаката е била насочена към имейл акаунтите на повече от 100 000 професори по целия свят и е компрометирала около 8 000 от тях, каза Министерството на правосъдието, описвайки конспирацията като една от най-големите държавно спонсорирани хакерски атаки.

Хакерите са атакували Министерство на труда на САЩ, Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ и ООН, допълват прокурорите.

Миналата седмица администрацията обвини руското правителство, че с кибератаки най-малко две години са нападали електропреносната мрежа на САЩ. 

Администрацията на Обама през 2016 обвини седем иранци за кибератаки срещу десетки американски банки и тези хакери също бяха обвинени, че са работили от името на иранското правителство.