Американският разрушител "Джон Маккейн", който наруши руската граница в южната част на Приморския край, е провел операция "по обезпечаване на свободата на корабоплаването". Това обявиха от командването на Седми флот на САЩ.

Разрушител на САЩ навлезе на територията на Русия

Разрушител на САЩ навлезе на територията на Русия

Бил прогонен от руски военен кораб

"Провеждайки тази операция (...) Съединените щати демонстрираха, че тези води не са териториално море на Русия и САЩ не са съгласни с твърдението на Русия, че заливът Петър Велики е "исторически залив" съгласно международните закони", отбелязва командването на Седми флот, чиято зона на отговорност включва западната част на Тихия океан и източната част на Индийския океан.

Както се отбелязва в изявлението, системата, според която заливът Петър Велики влиза в руските териториални води, е обявена от властите на СССР през 1984 г.

По-рано днес от руското военно министерство съобщиха, че американският разрушител "Джон Маккейн" е навлязъл на два километра в руски териториални води в залива Петър Велики.

Големият противоподводен кораб на Тихоокеанския флот на Русия "Адмирал Виноградов" е предупредил американците за недопустимостта на подобни действия. След това "Джон Маккейн" веднага се бил оттеглил в неутрални води.