Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви помощ за над 1,5 милиарда долара отчасти за енергийния сектор на Украйна и хуманитарната ситуация там в резултат на войната, съобщава "Ройтерс".

Днес Харис присъства на мирна среща на върха за Украйна в Люцерн, Швейцария. Там тя ще се срещне с украинския лидер Володимир Зеленски и ще направи изказване на пленарната сесия на срещата.

Обявените 1,5 милиарда долара включват 500 милиона долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на 324 милиона долара предварително обявени средства към спешен ремонт на енергийна инфраструктура и други нужди в Украйна, уточниха от кабинета на вицепрезидента.

"Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура, като подпомогнат ремонта и възстановяването, подобрят устойчивостта на Украйна към прекъсвания на енергийните доставки и положат основите за ремонт и разширяване на енергийната система на страната", допълниха от пресофиса.

САЩ изпращат 225 милиона долара военна помощ на Украйна

САЩ изпращат 225 милиона долара военна помощ на Украйна

Това е нов пакет, който включва боеприпаси, които силите на Киев биха могли да използват, за да ударят цели в Русия, за да защитят град Харков

Харис обяви и над 379 милиона долара хуманитарна помощ от Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ за подпомагане на бежанци и други хора, засегнати от войната.

Средствата са за покриване на хранителна помощ, здравни услуги, подслон и вода, санитарни и хигиенни услуги за милиони украинци.

Харис ще прекара по-малко от 24 часа на срещата в Швейцария. Тя ще замести президента Джо Байдън на събитието, който тъкмо ще приключи участието си в срещата на Г-7 в Италия и ще се върне в Съединените щати, за да присъства на набиране на средства за кампанията си за преизбиране в Лос Анджелис.

Харис ще се срещне със Зеленски и ще говори на пленарната сесия на срещата на върха. Байдън се срещна със Зеленски както на срещата на върха на Г-7, където подписаха двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, така и във Франция за събитията по случай 80-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще представлява Съединените щати на срещата на върха утре и ще помогне за създаването на работни групи за връщането на украински деца от Русия и за енергийната сигурност.

Байдън се извини на Зеленски за забавената помощ

Байдън се извини на Зеленски за забавената помощ

Той обяви пакет от 225 милиона военна помощ за Украйна