Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че първата среща на върха във Вашингтон с лидери от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) бележи началото на "нова ера" в отношенията между Съединените щати и 10-членния блок, съобщава "Ройтерс".

В съвместна "позиция за визията", включваща 28 точки, след двудневна среща двете страни предприеха това, което анализаторите нарекоха символична стъпка към ангажимент да издигнат отношенията си от стратегическо партньорство до "всеобхватно стратегическо партньорство" през ноември.

Байдън председателства АСЕАН през май

Байдън председателства АСЕАН през май

Срещата на върха, първоначално насрочена за 28 и 29 март, преди да бъде отложена без нова дата, сега ще се проведе на 12 и 13 май

Относно Украйна те потвърдиха "зачитането на суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост" - формулировка, която според регионален експерт отива по-далеч от предишните изявления на АСЕАН.

В изявлението обаче Русия не се осъжда поименно за операцията й, започнала на 24 февруари.

На състоялата се среща на върха за първи път лидерите на АСЕАН се събраха като група във Вашингтон. Това бе и първата им среща, организирана от президент на САЩ от 2016 г. насам.