Украйна ще започне нова контраофанзива през 2025 г., след като получи военната помощ от САЩ в размер на 61 млрд. долара.

Това заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, цитиран от Financial Times.

Съливан все още очаква "напредък на Русия през следващия период" на бойното поле. Но с новата помощ от Вашингтон Киев ще има капацитета да устои на руското нападение през 2024 г.

ISW: Рано е да се определи ефектът за Киев от американската военна помощ

ISW: Рано е да се определи ефектът за Киев от американската военна помощ

Западните медии продължават да предупрждават, че последният пакет от военна помощ на САЩ за Украйна може да не е достатъчен

Относно войната през следващата година, Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си върне територията, която руснаците са отнели".

Неговите коментари за потенциална контраофанзива от Украйна показват как Белият дом гледа на развитието на конфликта, ако президентът Джо Байдън спечели преизбирането през ноември.

Всяка нова офанзива през 2025 г. от Украйна ще зависи от повече финансиране от Конгреса и одобрение от Белия дом.

Но Доналд Тръмп, бившият президент и предполагаем републиканец, беше скептичен към помощта за Украйна и обеща да се опита бързо да прекрати конфликта и да търси споразумение чрез преговори.

Говорейки пред германския Bild миналия месец, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че има план за друга контранастъпление, но това зависи от повече оръжия, включително от САЩ.

Но докато така необходимите доставки и оръжия са на път към фронтовите линии след одобрението на помощта от САЩ миналия месец, разрешаването на проблема с недостиг на персонал в Украйна е от решаващо значение за нейните шансове срещу Русия.

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Киев затяга значително правилата за издаване на паспорти в чужбина

Много украински мъже не желаят да се присъединят към мобилизацията, започнала преди почти година, позовавайки се на страх от лоши командири и липса на оръжие.

Ръководството на Украйна се опитва да реши тези проблеми със смесица от по-либерални методи за набиране и по-добри условия за войниците. Но остава да се види какво влияние ще окажат това и новите пакети помощи върху настроението.