"Бих искал всички да разберат: ние сме във война и още в началото ѝ, с въвеждането на военно положение се въведе и мобилизация, според условията на съответното законодателство. Това положение се удължава на всеки три месеца от украинския парламент. От началото на войната няма нищо ново".

Това заяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН. Така той коментира приетите от Върховната Рада (парламента) законодателни промени, свързани с мобилизацията. 

Президентът добави, че се разпространяват много руски манипулации за прекъсването на мобилизацията в Украйна.

"Обърнете внимание на фактите: мобилизацията протича непрекъснато, както трябва да бъде според закона във военно време по време на война", каза Зеленски.

Според кореспондент на УНИАН, държавният глава е дал оценката си за документа на съвместен брифинг с президентите на Литва Гитанас Науседа и Полша Анджей Дуда във Вилнюс.

По-специално, президентът на Украйна беше попитан дали новият закон за мобилизацията на украинците, пътували в чужбина, ще ги принуди да се присъединят към въоръжените сили на Украйна.

"По искане на нашите войски и военното ръководство има някои промени в мобилизацията и според тази мобилизация има засилен контрол върху укриващите се от мобилизация. Те вече са нарушили едно или друго действащо законодателство", подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че новият закон съдържа някои промени, които ще помогнат на военното ръководство.

Украинската Рада прие нов закон за мобилизацията

Украинската Рада прие нов закон за мобилизацията

Който не предполага демобилизация на вече воюващите

Припомняме, че след разглеждане в парламента от закона бяха премахнати разпоредбите, предвиждащи демобилизация на онези, които вече са в редиците на въоръжените сили на Украйна.

Освен всичко друго, законът въвежда строги мерки срещу тези, които избягват мобилизацията.

За да влезе в сила, той все още трябва да бъде подписан от президента Владимир Зеленски.

Основната задача на закона е да регистрира всички военнозадължени лица и да актуализира данните им. Това ще опрости процеса на мобилизация за властите, тъй като службите за военна регистрация и набор (сега в Украйна те се наричат ​​TЦК - "териториални центрове за набиране на персонал") ще разполагат с актуална информация за потенциални новобранци.

  • Гражданите на Украйна трябва сами да се свържат с службите за военна регистрация и записване, за да получат документи за военна регистрация. Тоест служителите на TЦК няма да трябва да ги "хващат" по улиците, както често се случва сега.
  • Мъжете на възраст 18-60 години са длъжни да актуализират своите пълномощия в рамките на 60 дни във военната служба за регистрация и вписване, центъра за административни услуги (ЦАУ) или в електронния акаунт на наборника.
  • Също така мъжете трябва да имат и да носят със себе си документи за военна регистрация и да ги представят при поискване от служители на полицията или TЦК.
  • Без тези документи украинците в чужбина няма да могат да получат паспорт или да получат консулски услуги.
  • Гражданите, регистрирани в армията, могат доброволно да регистрират своя електронен акаунт.
  • Вместо наборна повинност законът въвежда "основно военно обучение" за гражданите. Може да бъде завършен по време на обучение в университети или в учебни центрове на въоръжените сили на Украйна. Такава подготовка ще започне на 1 септември 2025 г.
  • Тези, които избягват мобилизацията, ще имат проблеми със закона. По-специално, проектозаконът предлага да се позволи на TЦК да отнеме шофьорските си книжки на укриващите се чрез съдилищата. Те също ще бъдат изправени пред значително увеличение на глобите.
  • Службата за военна регистрация и вписване ще може да се свърже с полицията с искане за задържане на укриващия се в набора. Ако това не е възможно, тогава TЦК изпраща на гражданина препоръчано писмо с искане да се яви във военната служба за регистрация и вписване. Писмото се счита за връчено дори лицето да не го е получило.
  • Лица, които не са преминали военна служба или основно военно обучение, няма да могат да работят в държавната служба, прокуратурата и полицията.
Украинският парламент гласува скоро мобилизацията

Украинският парламент гласува скоро мобилизацията

Законопроектът вече е разгледан от комисия