Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от американския си колега Джо Байдън за бързо подписване на законопроекта за военната помощ след критичното гласуване в Камарата на представителите в събота.

Двамата са провели телефонен разговор по темата. Това се казва в публикация на Зеленски в X, цитирана от "Укринформ".

"След гласуването в Камарата на представителите на САЩ разговарях с президента на САЩ Джо Байдън, който ме увери, че ще подпише законопроекта веднага щом бъде одобрен от Сената. Оценявам непоколебимата подкрепа на президента Байдън за Украйна и истинското глобално лидерство", написа Зеленски.

В обаждането Зеленски също отбеляза двупартийната подкрепа на законопроекта и личния принос на председателя Майк Джонсън и лидера на малцинството Хаким Джефрис за приемането му.

"Другото решение на Камарата да разреши конфискацията на замразени руски активи също изпраща силен сигнал към всички наши партньори", добавя Зеленски.

Украинският президент също така информира американския си колега за въздушния терор на Русия, включващ хиляди ракети, дронове и бомби, включително неотдавнашния удар по телевизионната кула в Харков само минути преди разговора на двамата лидери. Русия ясно сигнализира за намерението си да направи града необитаем, пише Зеленски.

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Белият дом обмисля и пращането и на тактически ракети ATACMS, заяви сенаторът демократ Марк Уорнър

Припомняме, първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети ATACMS, могат да бъдат изпратени още следващата седмица. Това заяви сенаторът демократ Марк Уорнър.

"Надявам се, че когато законопроектът стигне до президента, във вторник или сряда, тези доставки буквално ще бъдат изстреляни, заедно с тези ракети с по-голям обсег, ATACMS. Надявам се, че когато президентът подпише тези ще бъдат на път до края на седмицата", каза сенатор Уорнър по американския телевизионен канал CBS.

Камарата на представителите гласува бюджетните кредити за помощ за Украйна на 20 април. Във вторник, 23 април, Сенатът планира да започне гласуването на този закон, след което президентът Байдън трябва да подпише документа.

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна
Обновена

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

Конгресът с голямо мнозинство одобри пакета от 61 млрд. долара

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на Украйна, написа в Telegram след новината: "Благодарим на съюзниците. Благодарим на американския народ. Заедно ще победим."

Президентът на Украйна публикува в мрежата X следното съобщение на английски, а след това и на украински език: "Благодарен съм на Камарата на представителите на САЩ, на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, с което историята продължава да върви по правилния път.

Демокрацията и свободата винаги ще имат значение по света и никога няма да се провалят, докато Америка помага за тяхната защита.

Този жизненоважен законопроект за американската помощ, приет днес от Камарата на представителите, ще предотврати ескалацията на войната, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двете ни страни да станат по-силни.

Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само чрез сила."