Във вторник Съединените щати официално се присъединиха към научната, образователна и културна организация на ООН след петгодишно отсъствие, съобщава АП.

Връщането на САЩ в базираната в Париж ЮНЕСКО се основава главно на опасения, че Китай е запълнил празнината в лидерството, след като САЩ се оттеглиха по време на администрацията на Тръмп. Управителният съвет на ЮНЕСКО гласува миналата седмица, за да одобри предложението за повторно присъединяване.

В понеделник САЩ предоставиха документ, удостоверяващ, че ще приемат поканата. Във вторник генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле каза, че това е официално.

В края на юли се очаква церемония по посрещане с вдигане на флага и ВИП гости.

ЮНЕСКО прие САЩ обратно в организацията

ЮНЕСКО прие САЩ обратно в организацията

132 държави гласуваха "За"

Припомняме, че връщането стана ясно в края на юни. 

Участниците в извънредната сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО с мнозинство приеха резолюция за връщането на САЩ в организацията при предложените от Вашингтон условия за постепенно изплащане на дълга.

Гласуваха общо 142 държави. 132 делегации подкрепиха предложената проекторезолюция. 10 страни се обявиха против, включително Русия, Беларус, Иран и Китай.

Приемането на решение изисква мнозинство от 95 гласа.

Според текста на приетата резолюция неизплащането на вноските от страна на САЩ в миналото е станало поради обстоятелства извън техния контрол. Ако е възможно да се формализира връщането на Вашингтон преди 31 юли, неговите делегати ще могат да бъдат избрани в Изпълнителния съвет и да участват във всички гласувания до 43-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

САЩ обмисля отново да се присъедини към ЮНЕСКО

САЩ обмисля отново да се присъедини към ЮНЕСКО

В началото на 2019 г. САЩ напусна Организацията на ООН за образование, наука и култура

Предложеният от Вашингтон вариант предполага плащане на остатъка за 2023 г., както и доброволен принос към програмите на организацията. Освен това САЩ обеща да подаде молба до Конгреса за споразумение за поетапно изплащане на дълга, който сега възлиза на 619,6 милиона долара.

Администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп през 2017 г. обяви, че САЩ ще се оттеглят от ЮНЕСКО, позовавайки се на антиизраелски пристрастия. Това решение влезе в сила година по-късно.