Участниците в извънредната сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО с мнозинство приеха резолюция за връщането на САЩ в организацията при предложените от Вашингтон условия за постепенно изплащане на дълга. Това съобщи агенция ТАСС.

Гласуваха общо 142 държави. 132 делегации подкрепиха предложената проекторезолюция. 10 страни се обявиха против, включително Русия, Беларус, Иран и Китай.

Приемането на решение изисква мнозинство от 95 гласа.

Според текста на приетата резолюция неизплащането на вноските от страна на САЩ в миналото е станало поради обстоятелства извън техния контрол. Ако е възможно да се формализира връщането на Вашингтон преди 31 юли, неговите делегати ще могат да бъдат избрани в Изпълнителния съвет и да участват във всички гласувания до 43-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Предложеният от Вашингтон вариант предполага плащане на остатъка за 2023 г., както и доброволен принос към програмите на организацията. Освен това САЩ обеща да подаде молба до Конгреса за споразумение за поетапно изплащане на дълга, който сега възлиза на 619,6 милиона долара.

САЩ обмисля отново да се присъедини към ЮНЕСКО

САЩ обмисля отново да се присъедини към ЮНЕСКО

В началото на 2019 г. САЩ напусна Организацията на ООН за образование, наука и култура