Съединените щати са осуетили по-рано тази година руски заговор за убийството на главния изпълнителен директор Rheinmetall, германския производител на оръжие, доставящ оръжия за Украйна. 

Това съобщава в четвъртък CNN като цитира свои източници.

САЩ са информирали Германия за плана на руското правителство да убие Армин Папергер, ръководител на Rheinmetall. Взети са мерки за защитата му от германските служби за сигурност.

Говорителят на Rheinmetall Оливер Хофман каза, че компанията "не може да коментира въпроси, свързани с корпоративната сигурност".

Rheinmetall доставя на Киев стотици хиляди артилерийски снаряди за 2024 г.

Rheinmetall доставя на Киев стотици хиляди артилерийски снаряди за 2024 г.

Тъй като армията продължава да изпитва остър недостиг на боеприпаси

"Необходимите мерки винаги се вземат след редовни консултации с органите по сигурността", добави Хофман.

Това е един от поредицата руски планове срещу европейската отбранителна индустрия, подкрепяща военните усилия на Украйна, разкрити от американското разузнаване.

Rheinmetall произвежда 155-милиметрови артилерийски снаряди и планира да започне производство на бронирани превозни средства в Украйна.

Разкритията идват в момент, когато лидерите на НАТО провеждат срещи във Вашингтон, за да отбележат 75-ата годишнина на отбранителния блок.

"Русия води хибридна агресивна война. Със саботаж, с кибератаки, със заглушаване на GPS, така че балтийските самолети вече да не могат да кацат в съседни страни. Видяхме, че е имало нападения срещу хора на европейска територия. Видяхме, че е имало атаки срещу фабрики, каза германският външен министър Аналена Бербок. И това още веднъж подчертава, че ние като европейци трябва да се защитаваме възможно най-добре и да не бъдем наивни.

Украйна и Rheinmetall разширяват сътрудничеството

Украйна и Rheinmetall разширяват сътрудничеството

Подкрепа за армията

Говорител на германското вътрешно министерство отказа да коментира директно доклада на Rheinmetall, но каза, че "германското правителство приема много сериозно заплахите от руския режим.

"Нашите органи за сигурност са много бдителни и действат съответно, в тясно сътрудничество с нашите международни партньори", каза говорителят. "Не можем да коментираме подробности, конкретни мерки за защита и констатации на разузнаването.

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Съоръжението ще позволи по-бърз ремонт на доставена от чужбина техника

Ръководството на Rheinmetall и министърът на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин подписаха през юни в Берлин меморандум за разширяване на стратегическото сътрудничество.