Намалява броят на мигрантите, заловени незаконно да пресичат границата между САЩ и Мексико, съобщава "Ройтерс".

Според високопоставен американски граничен служител това е сигнал, че рестриктивната нова политика на кабинета на Джо Байдън възпира част от нелегалната имиграция.

Американските гранични служби са задържали около 3100 души, преминаващи границата нелегално. Това е с около 20% по-малко от предишните дни, уточни служителят, пожелал анонимност, за да обсъди предварителните данни.

"Все още е твърде рано да се каже, че това е окончателна тенденция. Но смятам, че това е показателно за някакъв възможен ранен успех", посочи той.

САЩ и Мексико търсят изход от миграционната криза

САЩ и Мексико търсят изход от миграционната криза

Всеки ден около 10 000 нелегални преминават границата

Имиграцията се очертава като основен въпрос за американците в месеците преди изборите на 5 ноември, които ще решат контрола над Белия дом и Конгреса. Президентът Джо Байдън - демократ, който се бори за още един мандат, се изправя срещу републиканеца Доналд Тръмп в реванш от надпреварата през 2020 г.

Байдън встъпи в длъжност през 2021 г. с обещанието да промени много от ограничителните имиграционни политики на Тръмп. Той обаче втвърди позицията си заради рекордните арести на мигранти на границата.

Миналата седмица Байдън въведе широкообхватна политика, която като цяло забранява на мигрантите, които преминават незаконно границата между САЩ и Мексико, да искат убежище. Забраната за убежище има изключения за непридружени непълнолетни, хора, които са изправени пред сериозни медицински рискове или заплахи за безопасността, както и за жертви на трафик.

Мексико няма да приема мигранти, депортирани от Тексас съгласно новия закон

Мексико няма да приема мигранти, депортирани от Тексас съгласно новия закон

Този закон криминализира незаконното преминаване на границата

Новата политика има за цел да увеличи максимално броя на мигрантите, поставени в "ускорено извеждане" - бърз процес на депортиране. От сряда са депортирани над 2000 души на ден - над двойно повече спрямо преди, уточни американският служител.

Все още остават въпроси относно това дали граничните пунктове ще съумеят да обработват пристигащите бързо и дали властите на САЩ имат капацитета да постигнат целите си.

Американският съюз за граждански свободи обеща да заведе дело, за да спре мярката, която прилича на ограниченията за убежище от времето на Тръмп.