САЩ отхвърлиха искането на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей за „прекъсване" на полемиката по иранската ядрена  програма, съобщи БиБиСи.

Американският посланик в ООН обяви и че санкциите, които вече са наложени на Иран, няма да бъдат преразглеждани.

Припомняме, че в петък ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей обяви, че Иран може да прекрати ядрената си дейност едновременно с отмяната на санкциите.

От друга страна обаче от Иран отхвърлиха предложението на Барадей и дори главният преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани обяви, че предложението на шефа на МААЕ не е никак зряло.

Иранският ядрен въпрос е многостранен и няма само едно решение, обяви Лариджани в Иран.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН наложи санкциите на Иран на 23 декември. Причината бе, че Иран продължава да развива ядрената си програма с твърдения, че я използва само за мирни цели, докато от международната общност имат опасения, че целта е създаването на ядрено оръжие.

Освен това след налагането на санкциите Иран обяви, че ще инсталира 3000 центрофуги в ядрената централа „Натанц", което ще доведе до сериозно увеличаване на възможностите му да произвежда обогатен уран.

Междувременно в петък иранските власти поискаха представителя на ООН, който отговаря за ядрената програма на Иран, да бъде отстранен и да не бъде допускан повече в Ислямската република.

Припомняме, че миналата седмица Иран забрани на 38 инспектори от четири различни държави да влизат в страната.