Съединените щати отказаха да продадат стелт изтребители F-35 на Тайланд, съобщава "Ройтерс".

Тайландските военновъздушни сили обясниха, че причината са проблеми с обучението и техническите изисквания.

Тайланд, който Съединените щати определиха за основен съюзник извън НАТО през 2003 г., миналата година задели 13,8 милиарда бата (407,68 милиона долара) за нови самолети, които да заменят остарелите му изтребители - предимно произведени в САЩ F-5 и F- 16.

Страната планираше да придобие до осем самолета F-35A на "Локхийд Мартин".

Продажбата на изтребителите от пето поколение обаче зависеше от редица условия - времеви ограничения, технически изисквания и съвместимост с поддръжката, поради което Съединените щати не можаха да предложат сделката, обясни говорителят на военновъздушните сили маршал Прапас Сорнчайде.

Армията на САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Армията на САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Обсъждат модернизация, оперативна съвместимост, обучение и доктрина

F-35 е един от най-модерните изтребители в света и износът му е чувствителен въпрос - той се продава само на най-близките съюзници на Съединените щати, които в Индо-Тихоокеанския регион са Австралия, Япония, Южна Корея и Сингапур.

В момента Тайланд разполага с 12 изтребителя JAS-39 "Грипен", произведени от шведската компания "Сааб", в допълнение към своите американски модели, много от които са в експлоатация от десетилетия.

Армията на Тайланд използва американска технология от времето на Виеттнамската война, когато е била домакин на военновъздушните и военноморските сили на САЩ в своите бази. В продължение на много години Тайланд е домакин на годишните учения Cobra Gold със Съединените щати.

Близките двустранни отношения обаче бяха обтегнати от превратите на тайландската армия срещу законните правителства през 2006 г. и 2014 г. и поради опасенията относно завоя на подкрепяни от армията правителства срещу съперника Китай.

Прапас заяви, че военновъздушните сили все още възнамеряват да заменят своите самолети F-16 и САЩ са предложили модернизираните модели F-15 и F-16s, които могат да бъдат доставени по-бързо на Тайланд.

Тайланд и САЩ започнаха ежегодното военно учение Cobra Gold

Тайланд и САЩ започнаха ежегодното военно учение Cobra Gold

Около 4 500 американски военнослужещи взимат участие