Тайланд и САЩ откриха тържествено ежегодните съвместни военни учения Cobra Gold, най-голямата активност от този тип в Азиатско-тихоокеанския регион.

В ученията участват общо 29 страни като преки участници или наблюдатели, съобщава "Асошиейтед прес".

Седем страни освен Тайланд и САЩ са активни участници: Сингапур, Япония, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия и Южна Корея. Около 4 500 американски военнослужещи, по суша и море, взимат участие в ученията. Общо около 10 000 военнослужещи участват във военните игри. 

Действащият ръководител на американското посолство в Тайланд Питър Хеймънд заяви на церемонията в северната тайландска провинция Фицанулок, че целта на учението, за първи проведено през 1982 г., е да се засили сътрудничеството и оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните.

Налице са три големи компонента на учението, което приключва на 22 февруари: военнополево обучение, хуманитарна помощ и обучение за помощ при бедствия. Сред целите му са "повишаване на морската сигурност, предотвратяване и ограничаване на възникващи заплахи от болести и реагиране при големи природни бедствия", се уточнява в изявлението на САЩ.

На церемонията по откриването са присъствали началникът на въоръжените сили на Тайланд ген. Порнпипат Бенясри и командирът на първия корпус на армията на САЩ ген.-лейтенант Гари Волески, представляващ американското командване в Индо-тихоокеанския регион.

"Свидетели сме, че тази тайландско-американска инициатива се превърна във важен етап от военното сътрудничество, което се разшири до регионално равнище", изтъкнал ген. Порнпипат.

"Вярвам, че не само че Cobra Gold служи за платформа за разбирателство и съвместна работа в региона, но сега се превърна в ползотворно за другите ни стратегически партньори", допълнил тайландския генерал.