САЩ отмени оръжейното ембарго срещу Виетнам САЩ отменя оръжейно ембарго срещу Виетнам, обяви президентът Обама, койти е на посещение в Ханой. Повод за това ембарго, продължило десетилетия е войната между двете страни, приключила през 1975 година.

"Съединените щати отменят забраната", заяви Обама на пресконференция в първия ден на посещението си във Виетнам, с което САЩ осъществяват най-сериозното сближаване с Ханой от 20 години насам.

Обама уточнява, че Решението за вдигане на забраната не е продиктувано от отношенията с Китай, а от желанието на Вашингтон ни да завърши дългия процес на нормализиране на връзките с Виетнам.

Обама подчертава, че всяка продажба, която САЩ извършва, с когото и да било, се разглежда като самостоятелна операция и се проучва дали тя е подходяща или не. Тези анализи ще продължат ,но без да има забрана, базираща се на идеологически различия.

Обама изтъква още, че САЩ очакват по-значително сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, включително при реакции на хуманитарни бедствия. Агенциите припомнят, че икономическото ембарго срещу Виетнам бе отменено през 1994 година, година по-късно се нормализираха и дипломатическите отношения между двете страни.