Във вторник Съединените щати отново наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН относно войната Израел-Хамас, блокирайки искането за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, като вместо това принуждава 15-членния орган да призове за временно прекратяване на огъня, свързано с освобождаването на заложници, държани от Хамас, предава "Ройтерс".

Тринадесет членове на съвета гласуваха в подкрепа на текста, изготвен от Алжир , докато Великобритания се въздържа. Това е третото подобно вето на САЩ от началото на конфликта на 7 октомври.

"Гласуването в подкрепа на тази проекторезолюция е подкрепа за правото на живот на палестинците. Обратно, гласуването против означава одобрение на бруталното насилие и колективното наказание, наложено им", каза посланикът на Алжир в ООН Амар Бенджама пред съвета преди гласуването.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд сигнализира в събота, че САЩ ще наложат вето на проекторезолюцията поради опасения, че тя може да застраши преговорите между САЩ, Египет, Израел и Катар, които се стремят да постигнат пауза във войната и освобождаването на задържаните заложници от Хамас в ивицата Газа.

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

Русия обвини Вашингтон в лицемерие и двойни стандарти

"Всяко действие, което този съвет предприема в момента, трябва да помогне, а не да попречи на тези чувствителни и продължаващи преговори. И ние вярваме, че резолюцията на масата в момента всъщност би повлияла негативно на тези преговори", каза Томас-Грийнфийлд на съвета преди гласуването.

"Изискването за незабавно, безусловно прекратяване на огъня без споразумение, изискващо "Хамас" да освободи заложниците, няма да доведе до траен мир. Вместо това може да разшири сраженията между "Хамас" и Израел", каза той.

Изготвената от Алжир резолюция, наложена на вето от САЩ, не свързва прекратяването на огъня с освобождаването на заложници

Сега САЩ предложиха конкурентна проекторезолюция, призоваваща за временно прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас" и противопоставяща се на голяма сухопътна офанзива на неговия съюзник Израел в Рафах, се казва в текста, видян от "Ройтерс" в понеделник. 

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

Напрежение в световната организация

Досега Вашингтон не беше склонен към думата прекратяване на огъня във всяко действие на ООН във войната Израел-Хамас, но текстът на САЩ повтаря езика , който президентът Джо Байдън каза, че е използвал миналата седмица в разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В проекторезолюцията на САЩ Съветът за сигурност "подчертава подкрепата си за временно прекратяване на огъня в Газа възможно най-скоро, въз основа на формулата за освобождаване на всички заложници и призовава за премахване на всички бариери пред предоставянето на хуманитарна помощ в мащаб".

Това е вторият път от 7 октомври насам, когато Вашингтон предлага резолюция на Съвета за сигурност за Газа. Русия и Китай наложиха вето на първия опит в края на октомври.

Вашингтон традиционно защитава Израел от действията на ООН. Но също така се въздържа два пъти, позволявайки на съвета да приема резолюции, които целят да увеличат помощта за Газа и призовават за продължителни паузи в битките .

През декември повече от три четвърти от 193-членното Общо събрание на ООН гласуваха за искане на незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Резолюциите на Общото събрание не са обвързващи, но имат политическа тежест, отразявайки глобален възглед за войната.

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Очаква се на съдиите да отнеме приблизително шест месеца, за да издадат становище по искането