Във вторник САЩ отрекоха да са извършили въздушни удари в Сирия сутринта, съобщава "Ройтерс". "Не сме извършили въздушни удари в Сирия снощи", каза говорителят на Пентагона Сабрина Синг пред репортери във Вашингтон.

Припомняме, че сирийските и иранските държавни медии съобщиха, че американските сили са бомбардирали източен регион и са убили най-малко седем войници, сред които и член на Иранската революционна гвардия.

Сирийските държавни медии съобщиха също, че един цивилен е бил убит, а най-малко 19 други войници и 13 цивилни са били ранени при удари по жилищни райони и военни обекти в провинция Дейр ал Зор, със значителни щети на обществени и частни имоти.

Подкрепяните от Иран сили в Източна Сирия преди това са атакували някои от 900-те американски войници, базирани в отдалечения регион. Съединените щати от време на време отговарят, като нанасят там удари срещу цели, свързани с Иран. Израел многократно е бомбардирал ирански цели в Сирия.

САЩ нанесоха удари в Източна Сирия

САЩ нанесоха удари в Източна Сирия

Най-малко седем души са загинали

Иран твърди, че негови офицери изпълняват съветническа роля в Сирия по покана на Дамаск, за да подкрепят президента Башар ал-Асад срещу вътрешни и външни врагове, включително по време на продължила десетилетие гражданска война с опозиционни сили, които не успяха да го свалят.

Източници заявиха през февруари, че гвардейците са намалили разполагането на своите висши офицери в Сирия след редица смъртоносни израелски удари и ще разчитат повече на съюзническите шиитски милиции, за да запазят влиянието си там.

Сирийското външно министерство осъди въздушните удари от вторник.

"Стана ясно, че САЩ си разменят ролите с Израел, за да служат на целите на тези страни, които са международно осъдени, се казва в изявление на министерството, предадено от държавната информационна агенция SANA. Когато регионът се успокои в една област, те работят, за да го запалят в друга, за да държат Близкия изток под обстрел и далеч от постигането на мир, както е предвидено в резолюциите на ООН."