Американската военновъздушна база Хараб ал-Джир в провинция Хасаке в Североизточна Сирия е била поразена от ракетен удар и атака с дрон, съобщава Al Mayadeen, позовавайки се на свои източници. На летището е имало няколко експлозии.

Според събеседниците на телевизионния канал базата първо е била поразена от три ракети, които са паднали на нейна територия и в близост до нея, след което е била атакувана от дрон.

Пентагонът съобщи, че за четирите месеца от началото на войната между Израел и Хамас в ивицата Газа американските военни в Близкия изток са регистрирали най-малко 170 нападения срещу свои обекти.

След нападението с дрон срещу американската военновъздушна база Tower 22 в Йордания в края на януари, при което загинаха трима американски военнослужещи, САЩ започнаха да нанасят точкови удари по позиции на проирански групировки в Ирак и Сирия. На 2 февруари ВВС на САЩ поразиха повече от 85 цели, като използваха над 125 прецизни боеприпаса.

Ракети удариха военна база на САЩ в Сирия

Ракети удариха военна база на САЩ в Сирия

Няма данни за жертви

След това, както отбелязва "Ню Йорк Таймс", проиранските групировки в Сирия и Ирак през февруари почти напълно спират да атакуват американски бази.

Изданието обяснява това с рязката промяна на стратегията на Техеран, който преди това последователно призоваваше ливанската "Хизбула", йеменските "Хуси", "Ислямска съпротива" в Ирак и други групи да атакуват американските бази в Близкия изток в знак на подкрепа за "Хамас" във войната ѝ с Израел.